MILEVA AJNŠTAJN ljubav i nauka, život sa genijem – Vojislava Latković

Br. strana: 240, sa dodatkom slika
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica
Edicija: Žene koje su stvarale istoriju

                                                                                                                

Cena: 500,00 RSD
(Popust: 28 %)
Cena na sajtu:
360,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MILEVA AJNŠTAJN ljubav i nauka, život sa genijem – Vojislava Latković

Uzbudljiv roman o srpkinji, posvećenoj proučavanju fizike i njenoj ljubavi prema istinskom geniju Albertu Ajnštajnu.

Životna priča Mileve Ajnštajn: Mogla je da bude poznatija od muža.

Rodila se 19. decembra 1875. u Titelu u tadašnjoj Austrougarskoj, a preminula je na današnji dan 1948. u Cirihu, u 72. godini. Mileva Marić Ajnštajn je žena koja i danas intrigira javnost. Razlog nije nimalo beznačajan: u pitanju je dilema da li je zapravo trebalo da zasluge koje su pripale njenom suprugu Albertu Ajnštajnu pripadnu njoj.
Mileva je rođena u bogatoj porodici u Titelu. Bila je najstarije od troje dece. I već na rođenju desio se jedan nemili događaj, Milevi je isčašen kuk zbog čega je njena leva noga bila kraća.

Odrasla je uz mlađu sestru Zorku i brata Miloša. Njen otac, oficir austrougarske vojske, nakon završetka vojne karijere, dobio je posao u sudu u Rumi i u Zagrebu, pa je Mileva sa porodicom često menjala adrese. U Novom Sadu i u Rumi i danas se pažljivo čuvaju kuće u kojima je živela.

Njeno obrazovanje odvijalo se na brojnim školama, i u različitim gradovima i državama, od Ženske gimnazije u Novom Sadu, Gimnazije u Sremskoj Mitrovici (koju je završila kao najbolja u razredu iz matematike i fizike), pa Kraljevske sprske škole u Šapcu, škole u Zagrebu koju je pohađala uz specijalnu dozvolu jer su se u njoj u to vreme obrazovali samo dečaci, studija medicine na Univerzitetu u Cirihu do Državne politehničke škole, na odseku za matematiku i fiziku (bila je peta žena kojoj je u dotadašnjoj istoriji ove ustanove bilo dozvoljeno da se usavršava na njoj).

Posle druge godine studija koje je završila uspešno, Mileva sreće Alberta. Njeni roditelji su odobravali tu vezu misleći da će se ona zbog svog zdravstvenog stanja uopšte i neće udati. Ajnštajnovi pak, nisu bili oduševljeni njegovim izborom jer je Mileva od njega bila starija tri i po godine.

Kada je došlo vreme da studentkinja koja je sjajno započela studije, položi i završne ispite, nije uspela u tome. Imala je prosek 4.0, nedovoljan za diplomiranje. Albert je došao do proseka 4,9, ali je njegov rezultat zaokružen na potrebnih 5.0.

Obrazovanje Mileve Marić je zaustavljeno, a njena veza sa Ajnštajnom nastavljena. Dobili su 1902. ćerku Lizerl, a venčali su se 1903. u Bernu. Nažalost, njihovo prvo dete je oboleo od šarlaha i u kasnijim biografskim navodima nema podataka o njemu (pretpostavlja se da je Lizerl preminula).

Posle tragedije, sa kojom se Mileva teško borila, preokret u njenom braku desio se nakon rođenja sina Hansa Alberta. Počela je tada i da napreduje Ajnštajnova karijera.

MILEVA AJNŠTAJN ljubav i nauka, život sa genijem – Vojislava Latković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MILEVA AJNŠTAJN ljubav i nauka, život sa genijem – Vojislava Latković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0