MILENA PAVLOVIĆ BARILI – Vojislava Latković

Br. strana: 283, sa dodatkom slika
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica
Edicija: Žene koje su stvarale istoriju

                                                                                                                

Cena: 490,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
390,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MILENA PAVLOVIĆ BARILI – Vojislava Latković

Slikarka svetskog glasa, Milena Pavlović Barili rodjena je 5. Novembra 1909. godine u Požarevcu. Školovala se u rodnom gradu , a zatim nastavila u Beogradu i Minhenu. Slike je izlagala na samostalnim i zajednickim izlozbama u Požarevcu, Beogradu, Londonu, Parizu, Rimu, Firenci i Njujorku.

Uvek je bila originalna, prepoznatljiva, svoja i veoma uspešna.

Preminula je 6. Marta 1945. godine u Njujorku.

Sahranjena je u očevoj domovini, na čuvenom rimskom groblju gde se sahranjuju zaslužni stranci iz celog sveta.

Milena Pavlović Barili je bila slikarka, ilustrator i pesnikinja srpskog porekla i jedna od naših najznačajnijih umetnica međuratnog perioda.
Kao dete umetnika (otac Bruno Barilli je bio poznati italijanski pesnik i kompozitor, a majka Danica Pavlović je studirala umetnost), Milena je u svojoj ranoj mladosti izražavala zainteresovanost i talenat za umetnost.

Život i karijera

Studirala je slikarstvo u Beogradu i Minhenu. Tokom školovanja na prestižnim minhenskim akademijama Knir i Likovnoj akademiji u svojim radovima uvidela je stilsku tendenciju koja je znatno odstupala od njihovog perfecionističkog stila. Svoje umetničko obrazovanje nastavila je prevashodno putovanjem u Španiju gde istražuje strastvenu i dramatičnu svakodnevnicu, a zatim se usavršava i nastavlja svoju slikarsku karijeru u evropskim prestonicama poput Londona, Pariza i Rima.

Njena prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. Imala je razvijen društveni život i često je bila okružena velikanima tadašnje umetničke scene, istaknutim slikarima, pesnicima i kritičarima omiljene joj avangarde. Njen pesnički talenat ogledao se u stihovima na francuskom i italijanskom jeziku, koji su po prvi put bili objavljeni 1934. godine u italijanskom listu Kvadrino. Poslednjih 6 godina svog života Milena provodi u Njujorku, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne i lajfstajl časopise i reklame, kao i modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Umrla je 6. marta 1945. godine u 36. godini života u Njujorku, ostavljajući iza sebe bogatu karijeru.

MILENA PAVLOVIĆ BARILI – Vojislava Latković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MILENA PAVLOVIĆ BARILI – Vojislava Latković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara