MAGIČNI SVETOVI – Gordana Kuić

Br. strana: 782
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 17×25 cm, latinica

Sadržaj:

MAGIČNI SVETOVI- Gordana Kuić

Tetralogija Gordane Kuić koja obuhvata romane:

  • Duhovi nad Balkanom
  • Legenda o Luni Levi
  • Bajka o Benjaminu Baruhu
  • Balada o Bohoreti

Duhovi nad Balkanom :

Roman Duhovi nad Balkanom predstavlja vezu između prethodne trilogije ( Miris kiše na Balkanu, Cvat lipe na Balkanu i Smiraj dana na Balkanu)i još nezapočete druge, kroz iskaze glavnih junaka i praćenjem životne priče novih junaka. Radnja je smeštena u 15. vek, vreme Inkvizicije, vreme progona Jevreja iz Španije, otkrivanja pravog indetiteta i porekla, dotičući ideju čistote krvi.

Legenda o Luni Levi :

Roman legenada o Luni Levi prati junake koji se sele iz Barselone, koju napuštaju poslednjim brodom za istok 31. jula 1492. godine, u Istanbulu, u Otomansko carstvo, gde su se većina sefardskih Jevreja nastanili po izgonu jer ih je sultan Bajazit II primio i tim potezom obezbedio srednji sloj, trgovce, zanatlije, fabrikante, štampare, koji su nedostajali carstvu. Prateći glavnu junjakinju Lunu i njenog izabranika Marka Orlovića, alias Orlu-Pašu, radnja se sa njima seli u Dubrovačku republiku.

Bajka o Benjaminu Baruhu :

Odatle kreće radnja sledećeg romana, Bajka o Benjaminu Baruhu, o travaru iz Travnika, smušenom i spetljanom izlečitelju i dobročinitelju, čoveku koji je uvek na pravom mestu, a mesta su Dubrovnik, Travnik, Sarajevo i Beograd, u pravo vreme, a vreme je druga polovina 17. veka. Priču o tom sićušnom a neobičnom travaru zapisuje 1942. godine Laura Levi, Bohoreta, najstarija kći porodice Salom (iz prvog romana, Miris kiše na Balkanu) ostavljajući je kao porodičnu priču u zalog svojim sinovima za koje veruje da će se vratiti iz koncetracionog logora Jasenovac kuda su ih ustaše odvele.

 

Balada o Bohoreti :

Balada o Bohoreti prati mladost i sazrevanje jedne izuzetne žene koja se u doba kada to ženska čeljad uopšteno, a još manje sefardska, nije radila, dakle, s kraja 19. i početka 20. veka, bavila pisanjem pozorišnih komada, pesama i priča, istraživačkom delatnošću, sakupljanjem preostalog blaga sefardske baštine, vodila polemike u tadašnjoj jevrejskoj štampi, jednom rečju, predstavljala uzor svim mladim naprednim ženama Sarajeva. Radnja se događa u Istanbulu, Sarajevu i Parizu, a vremenski se završava upravo pred Prvi svetski rat kada započinje prvi roman, Miris kiše na Balkanu.

Knjige od istog autora:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0