KUD SE DEDE NEMANJIĆA BLAGO – Dragan M. Todorović

Br strana : 116
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14×21 cm, latinica
Edicija : Specijalna izdanja

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 13 %)
Cena na sajtu:
480,00 RSDUšteda: 70,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KUD SE DEDE NEMANJIĆA BLAGO – Dragan M. Todorović

Legenda ili stvarnost? Gde je zagubljen zlatni transport despota Đurađa Brankovića? Zašto Srbijom od davnina kruže neobične priče? Da li se nešto zaista krije nadomak Vujna u pećinama ispod Sokolice?

Romantična težnja Dragana Todorovića, poznatog tragača za neobičnim i nadasve nesvakidašnjim temama, odvela ga je ponovo, kao i u novinarskoj karijeri, u priliku da neobično spaja sa običnim, ne moguće sa mogućim.

Danas kada srpska sela polako ali sigurno, ne znamo da li slučajno ili namerno, tonu u zaborav i kada im se sa poslednjim stanovnikom gubi svaki trag, ako u knjigama ne ostane zabeleženo, nećemo po kamenu u mahovini, zaraslim putevima, opustelim kućama i odavno napuštenim, u korov ogrezlim dvorištima znati čak ni za legendu. Ako se nekad i sazna da je iko ikada tuda prolazio i živeo ostaje pitanje bez odgovora: kako je i zašto neko smogao snage da napusti svoj dom, svoju reku, svoju šumu i nikad se tamo ponovo ne vrati.
Pred nama je knjiga – svedok o nebrizi za srpskim selom, potrazi za blagom i nepresušnoj ljubavi i to sve na granici između mita i stvarnosti. U središtu niza pripovesti knjige, novinara i publiciste Dragana M. Todorovića, rođenog u Ostri, je zagonetna priča o nestalom blagu despota Đurđa Brankovića i potrazi za odgovorom na pitanje da li se nešto zaista krije u pećinama ispod Sokolice. Pozivajući se na pripovetku uglednog istoričara, diplomate i ministra u vladi Kneževine Srbije, Čedomilja Mijatovića, „Rajko od Rasine“, autor podseća na Strahinju (Rajka od Rasine) i njegov put sa Mađaricom Margitom, „na ključni događaj koji se desio upravo nadomak Rudnika, u pećini u kojoj boravi Teodosije, opisan kao večiti i zakleti čuvar blaga srpskih Nemanjića.“ O tajni onoga što se ovde, možda, negde zaista i krije… ne zna se mnogo.“ Legenda o Teodosiju i skrivenom zlatu koja se prenosi s kolena na koleno već dugo podgreva nadu da će despotovo blago jednoga dana biti pronađeno.“ Prema svedočenju dede Tiosava, autor beleži sledeće: „Zbog priče o zakopanom blagu Nemanjića pod Sokolicom, bilo je više kopača nego na njivama ili u rudniku uglja u Donjoj Gorevnici… Kopalo se noću, krišom od vlasti…“ Do danas, uzalud…

Ova provokativna knjiga, puna autentičnih kazivanja i svedočenja – na granici neverovatnog – vešto je dopunjena i povezana sa detaljima iz romansirane pripovetke „Rajko od Rasine“ Čedomilja Mijatovića. Čita se u jednom dahu… iz recenzije Rodoljuba Petrovića

KUD SE DEDE NEMANJIĆA BLAGO – Dragan M. Todorović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KUD SE DEDE NEMANJIĆA BLAGO – Dragan M. Todorović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0