veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 18. Istorija Ravne gore » KRV ČETNIKA – Ilija Trifunović

KRV ČETNIKA – Ilija Trifunović

Br. strana: 72
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 340,00 RSD
(Popust: 32 %)
Cena na sajtu:
230,00 RSDUšteda: 110,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KRV ČETNIKA – Ilija Trifunović

Ovo su zapisi Ilije Trifunovića, učesnika i svedoka borbi koje su početkom prošlog veka vodili dobrovoljački odredi formirani da bi odbranili srpski živalj na jugu Srbije. Teritorija današnje južne Srbije i Makedonije bila je u to vreme još uvek pod turskom državom, koja je tolerisala sve češće planske akcije Bugara, sa ciljem da se lokalno stanovništvo pobugari, jer su Srbe smatrali većom opasnošću.

Tu su sačuvana sećanja na neke od mnogih zaboravljenih junaka i na izvorne odbrambeno-oslobodilačke motive i moral četnika i komita. Vreme je sve te pojmove i događaje, kasnijim dešavanjima i njihovim političkim interpretacijama, u velikoj meri, delom zaprljalo, a delom i otrglo iz svesti današnjih Srba. Nažalost sva krv prolivena za oslobođenje juga Srbije u periodu od 1904, kada su ubačene prve čete preko tadašnje granice sa Turskom, pa sve do 1918, izneverena je potonjom katastrofalnom politikom, koja nas postepeno vraća u granice s početka prošlog veka.

Za zastati na kratko, zamisliti se, postideti i ne zaboraviti kakva nam je bila krv.
Ko je Ilija Trifunović ?

Ilija Trifunović-Birčanin (Topola, 20. jul 1877— Split, 3. februar 1943) je bio srpski četnik i četnički vojvoda iz vremena Borbe za Makedoniju 1902-1912. u Prvom svetskom ratu i u Drugom svetskom ratu. U međuratnom periodu bio je predsedik udruženja starih četnika i od 1932. predsednik Narodne odbrane.

Bio je učesnik vojnog puča od 27. marta. Posle Aprilskog rata 1941. izbegao je u selo Gornje Lipovo kod Kolašina. Septembra 1941. je otišao u Split gde se povezao sa italijanskim okupatorom i s njim sklopio sporazum o saradnji. Iz Splita je organizovao četničke jedinice po Dalmaciji, Lici i Bosanskoj krajini i stavio ih u službu okupatora. U proleće 1942. Dragoljub Mihailović je Trifunovićev štab imenovao za štab zapadno-bosanskih, ličko-dalmatinskih i hercegovačkih vojno-četničkih odreda. Do kraja 1942. Trifunović je ostvario legalizaciju četničkih jedinica kod italijanskog okupatora, njihovo redovno snabdevanje borbenim, materijalnim i novčanim sredstvima. Umro je od srčanog udara 3. februara 1943. godine u Splitu.

KRV ČETNIKA – Ilija Trifunović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KRV ČETNIKA – Ilija Trifunović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni 2