KRATKA ISTORIJA JEVREJSKOG NARODA – Simon Dubnov

Br. strana: 210
Povez : Mek
Format : 16,5×23 cm, latinica

Cena: 1.100,00 RSD
(Popust: 29 %)
Cena na sajtu:
780,00 RSDUšteda: 320,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KRATKA ISTORIJA JEVREJSKOG NARODA – Simon Dubnov

Sada već daleke 1962. godine tadašnji Savez jevrejskih opština Jugoslavije objavio je prvi prevod knjige „Kratka istorija jevrejskog naroda“, jevrejsko-ruskog autora, istoričara i publiciste Simona Dubnova. Knjiga je ubrzo postala osnovno štivo za upoznavanje sa opštom istorijom Jevreja kroz vekove i prostore, te je zbog velikog interesovanja za njom Savez još tri puta objavljivao nova izdanja ove knjige (1982., 1986. i 1988. godine).

Knjiga KRATKA ISTORIJA JEVREJSKOG NARODA – Simon Dubnov je priređena prema izdanju iz 1982. godine, sa pratečim pogovorom i tabelama, ali sa novim rešenjem naslovne strane, odnosno korica, te sa dodatkom Pojmovnika najčešće pominjanih reči, na osam strana (203-210) radi lakšeg razumevanja određenih pojmova od strane čitalaca.
O autoru knjige:
Simon Dubnov rodio se kao Šimon Mejerovič Dubnov u mnogočlanoj i siromašnoj porodici u beloruskom gradu Mstislavu (Mogiljevska gubernija). Nakon primanja tradicionalnog jevrejskog obrazovanja u hederu i ješivi, Dubnov započinje školovanje u Kazanskom jevrejskom učilištu (državna jevrejska škola), gde je naučio ruski jezik. Usred svog školovanja, zbog diskriminirajućih zakona prema Jevrejima, Dubnov nije bio u mogućnosti da diplomira. Počinje samostalno proučavati istoriju, filozofiju i lingvistiku. Bio je naročito fasciniran Hajnrihom Grecom i pokretom „Wissenschaft des Judentums“.Nabavivši potrebne dozvole 1880. godine preselio se u Sankt Peterburg.Ubrzo nakon dolaska, u Petrogradu izlaze Dubnovljevi radovi u štampi, uključujući i vodeći ruski-jevrejski magazin Voskhod. Godine 1890. jevrejska populacija je proterana iz glavnog grada, i Dubnov je prisiljen otići. Od tada živi u Odesi, gde nastavlja objavljivati studije iz jevrejskog života i istorije. Njegove studije se smatraju kao autoriteti u ovim oblastima.Dubnov aktivno učestvuje u savremenom društvenom i političkom životu ruskoe imperije. Zalaže se za modernizaciju jevrejskog obrazovanja, organizovanje jevrejske samozaštite protiv pogroma, traži ravnopravnost za ruske Jevreje, uključujući i pravo glasa.Godine 1906. dopušten mu je povratak u Sankt Peterburg. Jedan je od osnivača i rukovodilaca Društva za postizanje ravnopravnosti Jevreja u Rusiji (1906), Jevrejskog istorijsko-etnografskog društva (1908), Jevrejske narodne partije (1906), časopisa Jevrejske starine (1909?18), te urednik Jevrejske enciklopedije. Od 1917. godine Dubnov je profesor jevrejske istorije na petrogradskom univerzitetu.Godine 1922. emigrirao je u Kaunas (Kovno), a kasnije u Berlin. Njegovo životno delo je desetotomna Istorija jevrejskog naroda, isprva objavljivana na nemačkom jeziku od 1925. do 1929. godine.U avgustu 1933, nakon što je Adolf Hitler došao na vlast, Dubnov preseljava u Rigu, Letonija. Nacističke trupe okupirale su Rigu u julu 1941, i Dubnov sa hiljadama drugih Jevreja, bio je smešten u gradski geto. 8. decembra 1941. godine Simon Dubnov je pogubljeni od strane nacista i sahranjen u masovnoj grobnici.

KRATKA ISTORIJA JEVREJSKOG NARODA – Simon Dubnov

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

3 recenzije za KRATKA ISTORIJA JEVREJSKOG NARODA – Simon Dubnov

 1. Shlomo

  Од свих јеврејских историја које се могу пронаћи на нашем језичком тржишту, овај наслов истакнутог руско-јеврејског ерудите, представља најзахвалнији начин упознавања лаика са свим пресудним моментима вишехиљадугодишње богате, бурне, трагичне, узбудљиве и подједнако инспиративне прошлости библијског народа. Сажето, на малом простору, питким језиком, аутор је приказао хронолошким редоследом рађање једне нације, њене успоне и падове, најжилавији отпор и борбу за своје место под сунцем. Због свих својих позитивних страна, које јој дају предност наспрам неких других сродних књига, поновно издање Дубновљеве Кратке историје јеврејског народа је очекивано, пожељно и добродошло да се нађе у сваком дому. Ова књига је алфа и омега јеврејске историје па је најтоплије препоручујем, нарочито почетницима којима ће од посебне помоћи бити и појмовник хебрејских, јидиш и ладино термина, које ово издање пружа по први пут.

  • Vesela Knjiga

   Hvala Vam što ste ostavili sjajan i lep komentar.

 2. Biljana

  Zanimljiva , neobična i knjiga sa obiljem, uglavnom širem krugu ljudi, nepoznatih činjenica iz života i istorije jevrejskog naroda. Bezmalo i jedna opšta istorija tog vremena i tog bliskoistočnog prostora. Ali jednako tako i bogata informacijama o Jevrejima Španije, Nemačke, Engleske, Poljske, Rusije, Balkana i Srbije, i to u vremenu od 11-12 veka pa sve do 19.og i 20.og veka. I naravno sa podacima o strahovitim događajima iz Drugog svetskog rata, koji su skoro doveli do njihovog potpunog uništenja. Drago mi je da sam je nabavila i to sve pročitala!

  • Vesela Knjiga

   Hvala Vam što ste ostavili sjajan i lep komentar.

 3. aron

  Za svakoga ko želi da istinski upozna Jevreje i njihovu istoriju, od prvih početaka u Kananu, preko egipatskog ropstva, uspostave jevrejske kraljevine Izrael, pa potom i Judeje, odnosa i borbe kroz vekove sa osvajačima Asircima, Vaviloncima, Grcima, Rimljanima….njihovog života u Palestini u vreme arapskog osvajanja Palestine……stalnih vekovnih težnji da u svojoj domovini Judeji – Izraelu – Palestini obnove svoju državu, pa konačno i taj trenutak……TREBA DA IMA I ČITA OVU KNJIGU! Naravno tu je i odličan prikaz njihovog života u izgnanstvu, u Dijaspori u Evropi…. zlatnog doba u Španiji, Centralnoj i konačno istočnoj Evropi (Poljska, Rusija,…), ali i na našim prostorima u ex Jugoslaviji i Srbiji, onda je OVO KNJIGA ZA SVAKU PREPORUKU! A izbegavamo i zablude, koje često zbog neznanja ko su Jevreji i koja im je istorija, ona normalna, kao i svakog naroda, koje često čujemo od “onih” koji u stvari o Jevrejima ne znaju gotovo ništa. A pogotovu o njihovoj snažnoj vezi i korenima sa njihovom domovinom Palestinom (Judejom, Izraelom)

  • Vesela Knjiga

   Hvala Vam što ste ostavili sjajan i lep komentar.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

1
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara