Kralj Aleksandar I Karađorđević: ŽRTVA ZAVERE – Milan Bogojević

Br. strana: 228, sa dodatkom slika i dokumenata
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 790,00 RSD
(Popust: 22 %)
Cena na sajtu:
620,00 RSDUšteda: 170,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

Kralj Aleksandar I Karađorđević: ŽRTVA ZAVERE – Milan Bogojević

Milan Bogojević u ovoj knjizi na zanimljiv način izlaže činjenice koje su bile manje ili potpuno nepoznate nama običnim ljudima. On objašnjava atentat sa stručnog bezbedonosnog aspekta i piše o propustima i sticanju okolnosti koje su dovele do ubistva Ujedinitelja.

Ovo je, sve samo ne obična knjiga. Ako želite nov pogled i drugačiji osvrt na 1934. i dešavanja u Marselju bićete prijatno izenađeni sadržajem i opisom događaja u knjizi.

Te 1934. godine kralj Aleksandar I bio je u državnoj poseti Francuskoj kako bi ojačao odbrambeni savez protiv nacističke Nemačke. Ali, brutalno je ubijen u Marselju 9. oktobra zajedno sa francuskim ministrom spoljnih poslova Lujom Bartuom.

Mnoge dileme iz vladavine kralja Aleksandra su i danas otvorene i tema sporenja naknadnih tumačenja i istoričara i publicista. Međutim, atentat izvršen na njega u Marselju, 9. oktobra 1934. godine relativno je ispitan događaj, zahvaljujući i angažovanju istražnih organa tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Mom dedi kralju Aleksandru I od Jugoslavije nije bilo nepoznato da mu preti opasnost. Кao kralju zemlje koja je objedinila narode čije se istorije, vere i kulture u suštini razlikuju, nije mu bilo teško da zamisli da će postojati oni koji bi svoju budućnost mogli videti kao bolju bez moćnog lidera koji njima vlada.
Ironično je da je moj deda odbijao da učestvuje u bilo kakvom javnom nastupu utorkom jer su tri člana porodice umrla na taj dan, ali bio je baš utorak, 9. oktobar 1934. godine, kada je kralj Aleksandar I od Jugoslavije ubijen u Marselju, prvog dana svoje važne posete Francuskoj na putu za Veliku Britaniju, a kao posledica političke i zamršene atentatske zavere.

Originalnost ove knjige upravo je specifično autorovo tumačenje događaja koji su rezultat njegovog svakodnevnog iskustva iz rada sa „štićenim ličnostima“. On analizira kraljevo bezbednosno okruženje, slažući ga u specifične „prstenove“, u kojima su šire, uže i neposredno obezbeđenje: Kraljeva garda, policija, obaveštajna služba.

Potom definiše pojmove važne za razumevanje obezbeđenje obezbeđenja ličnosti od najvećeg mogućeg značaja za jednu državu i narod. Konačno, ukazuje na bezbednosne propuste francuske strane, va žne za razumevanje atentatasvih okolnosti atentata.

Ipak ovaj događaj, kao i profesionalno iskustvo, podstakli su autora da se kroz knjigu Kralj Aleksandar I Karađorđević: ŽRTVA ZAVERE  da se  tog prelomnog događaja za istoriju prve Jugoslavije pozabavi pojedinim aspektima atentata. Ti aspekti su sastavni deo samog atentata na kralja, ali su možda izmakli posebnoj pažnji javnosti.

Kralj Aleksandar I Karađorđević: ŽRTVA ZAVERE – Milan Bogojević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Kralj Aleksandar I Karađorđević: ŽRTVA ZAVERE – Milan Bogojević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0