KORPORATIVNA DRŽAVA – Benito Mussolini

Br. strana: 161
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
440,00 RSDUšteda: 110,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KORPORATIVNA DRŽAVA – Benito Mussolini

Fototipsko izdanje knjige KORPORATIVNA DRŽAVA  Benita Mussolinja iz 1937 godine, koju je izdala štamparija Ž. Madžarevića.

Priča o usponu Benita Mussolinija i danas je alarm za opasnost.

Knjiga sadrži ključne Mussolinijeve ideje o funkcioniranju (fašističke) države i zakonodavstva, te njegove govore o korporativnoj državi. Autorizovan prevod od Dr. Svet. Stefanovića.

Musolini, Benito: O korporativnoj državi, Štamparija Madžarevića, Be­ograd, 1937.

Benito Musolini stvorio je pojam fašizam. Definisao ga je kao spoj države i korporacije. Rekao je i da bi bliže određenje bilo korporatizam…
Sam je Mussolini govorio: »Rat je muškarcu isto što i ženi majčinstvo«. Fašizam je zagovarao realizaciju korporativnog društva na čijem se čelu nalazi Duce, Führer, Caudillo, Conducator…, i ima neograničene ovlasti, neupitni autoritet, a zajednicu čine elite koje se razlikuju po kompetencijama i poslušne mase kojima je, navodno u interesu da sleede svoga Vođu.

Italija je iz Prvog svetskog rata izašla, po sudu većine javnosti, kao »osakaćeni pobednik«, tj. nije uspela ostvariti sve svoje političke ambicije i ciljeve. I nakon rata, permanentna ekonomska i politička kriza se nastavila, što više samo se dodatno intenzivirala, a veliki, nezadovoljeni kolonijalni i nacionalistički apetiti postajali su sve veći društveni teret koji je frustrirao elite.

Upravo na tom talasu opšteg nezadovoljstva pojavio se Benito Mussolini kao spasitelj, jer je ponudio rešenja koja su se mnogima (u)činila prihvatljivim; martu 1919. godine utemeljio je borbene odrede Fasci di combattmento (kasnije, 1921. preimenovane u Partita Nazoinale Fascista), u isto vreme kada je u Njemačkoj i Hitler osnovao NSDAP, tj. nacionalsocijalističku stranku, kao odgovor na sve jači, narastajući komunistički pokret, koji je nakon pobede boljševika u Rusiji dobio krila i na zapadu Europe.

Uvođenje diktature

Različiti slojevi građanske klase, zatim seljaci, sitni poduzetnici, aristokrati, klerikalci, lumpenproleteri i sl. našli su se u strahu pred »baukom komunizma«, umišljajući kako će ovladati Italijom. U takvim okolnostima ubrzo im su se radikalna rešenja koja je predlagao Mussolini sa svojim fašističkim pokretom, nametnula kao jedino efikasna i većina ga je oberučke prihvatila.

Sam pojam fašizam oblikovan je po uzoru na antički Rim, tj. bio je izvedan iz reči »fasces« (snop pruća), odnosno to je bio simbol konzulske moći i autoriteta države, a Mussolini je to kasnije objašnjavao kako je snop uvek snažniji od jednog pruta koji se da lako slomiti, za razliku od snopa koji čvrst i otporan i jasno oslikava snagu i brojnost njegova pokreta. Uspon fašista prema vrhovima vlasti bio je iznenađujuće brz i učinkovit, već u oktobru 1922. godine nakon njihovog tzv. pohoda na Rim, Mussolini je od kralja Viktora Emanuela III. dobio mandat za sastavljanje vlade, da bi nakon parlamentarnih izbora 1924., a posebno od januara iduće, 1925., započeo s uvođenjem svojevrsne »meke« diktature, koja je postupno vodila likvidaciji parlamentarnog sastava i demokratije i na kraju proglašenju jednopartijske, fašističke države, a sam Mussolini se proglasio neupitnim Vođom (Dučeom).

Benito Mussolini (1883.-1945.) je svoju političku karijeru započeo u socijalističkoj stranci, čak je u jednom periodu (1912. – 1914.) bio i glavni urednik njihovog središnjega glasila »Avanti«, ali nakon što se založio za ulazak Italije u rat, bio je izbačen iz njihovih redova. Međutim, on je precizno detektirao izvorišta talijanske krize, nezadovoljstva i straha i mora mu se priznati, majstorski iskoristio pruženu priliku. Istina, kada se pojavio sa svojim fašistima, niko mu u početku nije dao velike šanse, a još manje slutio u kakvo će se krvavo čudovište pretvoriti koje će celu zemlju zaviti u crno. Pokret koji je počeo kao marginalan, pa pomalo i operetno komičan, pre svega zahvaljujući ponašanju svoga vođe, nametnuo se kao snaga koju niko nije mogao obuzdati i koja je bezobzirno sve pred sobom rušila i uništavala.

Sam Mussolini nije bio nikakav primitivac, bio je pristojno obrazovan, svirao je violinu, govorio sedam jezika, ali je zapravo bio čovek bez stvarnih uverenja, lišen svih moralnih skrupula, koji je da bi se dočepao vlasti i moći bio spreman učiniti sve, ne prezajući ni od najgorih zločina. Nesumnjivo, posedovao je svojevrsnu harizmu, znao se prilagoditi masama i fašistima su počeli prilaziti brojni nezadovoljnici, posebno pripadnici onih društvenih slojeva koji su živeli u paničnom strahu od dolaska komunista na vlast i u njihovoj zemlji.

KORPORATIVNA DRŽAVA – Benito Mussolini

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

1 recenzija za KORPORATIVNA DRŽAVA – Benito Mussolini

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KORPORATIVNA DRŽAVA – Benito Mussolini”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara