Komplet VLADIKA NIKOLAJ (1 – 10) – Nikolaj Velimirović

Br. strana: 1920
Povez : Tvrd, prošiven
Format : 12.5×17,5 cm, ćirilica

Cena: 4.500,00 RSD
(Popust: 33 %)
Cena na sajtu:
3.000,00 RSDUšteda: 1.500,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

Komplet VLADIKA NIKOLAJ (1 – 10) – Nikolaj Velimirović

Knjige su  urađene u tvrdom povezu, prošivene.

Komplet Vladike NBikolaja Velimirovića u 10  knjiga.

Naslovi:

  • Misli o dobru i zlu
  • Molitve na jezeru
  • Duhovne pouke
  • Kasija
  • Vera svetih
  • Besede pod groom
  • Kroz tanmički prozor
  • O bogu I o ljudima
  • Misionarska pisma I deo
  • Misionarska pisma II deo

U istoriji Srpskog naroda, njegove crkve i duhovnosti, posebno mesto zauzima sveti Vladika Nikolaj Velimirović, episkop žički i ohridski, duhovni otac i prosvetitelj Srba, čovek čije je delo bilo daleko iznad vremena u kome je živeo, a ideje i misli putokazi srpskom narodu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Od Svetog Save do danas nijedan Srbin nije ostavio za sobom tako blistavo delo kao Vladika Nikolaj. Bio je pre svega jevanđeoski čovek, pravi Hristonosac, ali i veliki duhovnik, pesnik, književnik, istoričar, filozof, besednik…

Nikola Velimirović rodio se 5. januara 1881. godine u selu Leliću kod Valjeva. Osnovnu školu učio je u susedstvu, u manastiru Ćelije. Šestorazrednu gimnaziju je završio u Valjevu, a Bogosloviju u Beogradu 1902. Kratko vreme bio je učitelj u Dračiću i Leskovicama kod Valjeva. Od 1904. do 1909. na studijama je u Švajcarskoj i Engleskoj. Teologiju je doktorirao na starokatoličkom Teološkom fakultetu u Bernu (1908), a filozofiju u Ženevi (1909). Posle duge i teške bolesti, 1909. u manastiru Rakovica prima monaški čin i ime Nikolaj. Svoje obrazovanje zaokružuje na Duhovnoj akademiji u Petrogradu. Po završetku školovanja započinje seriju čuvenih beseda i predavanja širom tadašnje Srbije. Putuje po našem primorju, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Rusiji.

Godine 1919. Nikolaj je izabran za vladiku žičkog, a zatim ohridskog (1920–1934). Kada je ukinuta Ohridska eparhija postavljen je za episkopa ohridsko- bitoljskog sa sedištem u Bitolju (1930–1934), a odatle je vraćen u Žiču kao episkop žički sa sedištem u Kraljevu (1935–1941). Zbog njegovog ugleda i uticaja, Nemci su ga, odmah po okupaciji Srbije, uhapsili i zatvorili u manastir Ljubostinju, zatim Vojlovicu i najzad, sproveli u logor Dahau. Kada se rat završio, Nikolaj je otišao u Ameriku gde je i odakle je do poslednjeg daha delovao kao teolog, rodoljub i prosvetitelj. Umro je 18. marta 1956. godine i sahranjen u porti crkve Svetog Save u Libertvilu. Posmrtni ostaci preneti su mu u rodni Lelić 12. maja 1991.

Molitvama Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas! Amin.

Komplet VLADIKA NIKOLAJ (1 – 10) – Nikolaj Velimirović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Komplet VLADIKA NIKOLAJ (1 – 10) – Nikolaj Velimirović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni