veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 01. Domaći pisci » KNJIGA O MILUTINU + DUŠANOV ZAKONIK

KNJIGA O MILUTINU + DUŠANOV ZAKONIK

Br. strana: 156
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica

Br. strana: 114
Povez: Mek
Format: 12×17 cm, ćirilica

Cena: 980,00 RSD
(Popust: 30 %)
Cena na sajtu:
690,00 RSDUšteda: 290,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu
Ponuda traje još
dana
sati
minuta
sekundi

Sadržaj:

KNJIGA O MILUTINU + DUŠANOV ZAKONIK

KNJIGA O MILUTINU kultno dela Danka Popovića je roman srpskog pisca Danka Popovića koji predstavlja potresnu ispovest o šumadijskom seljaku, domaćinu i vojniku, koju Milutin pripoveda imaginarnom sagovorniku.

Milutin, glavni lik romana, priču govori iz zatvora nakon Drugog svetskog rata i osvrće se na istoriju srpskog naroda kao i na tragičnu sudbinu sopstvene porodice i Šumadije.

Ovo kultno delo srpske književnosti, po izdavanju 1985. godine proglašeno je za nacionalističko iako je u osnovi potresni antiratni roman i priča o srpskom seljaku u vremenu punom krupnih istorijskih dešavanja.

Knjigom o Milutinu autor Danko Popović svojevremeno je izazvao veliki otpor pravovernih čuvara državnih i političkih interesa određenih grupa, a danas nakon toliko godina koje je roman bio u zapećku ovaj se roman doživljava kao jedno od književnih dela koja su doprinela da se aktivnije postavi pitanje legitmnosti komunističke ideologije u našem društvu. Lik šumadijskog seljaka Milutina, koji govori o svom životu i o društvenoj situaciji u kojoj je u XX veku živeo srpski narod, postao je jedan od najzanimljivijih i umetnički najuspelijih likova srpske književnosti XX veka…

Ovaj neobrazovan, ali veoma mudar i pravedan seljak, kojem je u životu najvažnije odgajiti sina, brinuti se o majci, ženi, imanju, othraniti volove, napuniti ambar žitom i sačuvati obraz, jednostavnim rečenicama nabijenim emocijama donosi strašne slike rata, meri događaje svojim merilima i ukazuje ne samo na besmislenost rata u kojoj je pobeda ostvarena desetkovanjem naroda i stavljanjem omladine u prve redove, već i o lakovernosti naroda koji povedeni idejom rado ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za neke “više” ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti. Iako govori o sebi, svojoj tragediji i žrtvi koju je podnela njegova porodica, Milutin, u stvari, govori u ime mnogih srpskih seljaka koje je morila ista briga.

DUŠANOV ZAKONIK

Dušanov zakonik je nedovoljno izučavan i nedovoljno shvaćen. Oni koji su se bavili prikazivanjem zakonika uviđali su da je rađen na osnovu običajnog prava, ali se nisu upuštali u objašnjenje kojeg i kakvog običajnog prava. Ako već postoji običajno pravo kod jednog naroda onda se mora razumeti da je ono zasnovano na posebnim shvatanjima prava i pravde kod tog naroda, čiji su koreni vrlo stari. Tačno je da je Dušanov Zakonik rađen na osnovu srbskog običajnog prava i dopunjen crkvenim pravom.

Car Dušan je staro običajno pravo kod Srba uredio kao državno zakonodavstvo za tadašnju državu Srbiju. Time je Srbija postala pravna država u modernom smislu poimanja organizovanja države.

KNJIGA O MILUTINU + DUŠANOV ZAKONIK

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KNJIGA O MILUTINU + DUŠANOV ZAKONIK”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni 2