KNJIGA O MILUTINU – Danko Popović

Br. strana: 156
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica

Cena: 770,00 RSD
(Popust: 22 %)
Cena na sajtu:
600,00 RSDUšteda: 170,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KNJIGA O MILUTINU – Danko Popović

Knjiga o Milutinu je roman srpskog pisca Danka Popovića koji predstavlja potresnu ispovest o šumadijskom seljaku, domaćinu i vojniku, koju Milutin pripoveda imaginarnom sagovorniku.

 

Milutin, glavni lik romana, priču govori iz zatvora nakon Drugog svetskog rata i osvrće se na istoriju srpskog naroda kao i na tragičnu sudbinu sopstvene porodice i Šumadije.

Ovo kultno delo srpske književnosti, po izdavanju 1985. godine proglašeno je za nacionalističko iako je u osnovi potresni antiratni roman i priča o srpskom seljaku u vremenu punom krupnih istorijskih dešavanja.

Piscu je pošlo za rukom da njegov junak, običan šumadijski seljak, na neki način bude svedok zbivanja, pa i njihov tumač svojim saborcima, komšijama, prijateljima, ukućanima…
Knjigom o Milutinu autor Danko Popović svojevremeno je izazvao veliki otpor pravovernih čuvara državnih i političkih interesa određenih grupa, a danas nakon toliko godina koje je roman bio u zapećku ovaj se roman doživljava kao jedno od književnih dela koja su doprinela da se aktivnije postavi pitanje legitmnosti komunističke ideologije u našem društvu. Lik šumadijskog seljaka Milutina, koji govori o svom životu i o društvenoj situaciji u kojoj je u XX veku živeo srpski narod, postao je jedan od najzanimljivijih i umetnički najuspelijih likova srpske književnosti XX veka…

Dajući Milutinu reč i mogućnost da izrazi svoje mišljenje, stavove i negodovanja, Popović ukazuje na skrivenu i neizrečenu sliku ratova, na heroje i njihov pravi put do ordena na grudima, na njihovu nesreću i gubitke koji nisu uvršteni u pobedu koja se slavi.

Ovaj neobrazovan, ali veoma mudar i pravedan seljak, kojem je u životu najvažnije odgajiti sina, brinuti se o majci, ženi, imanju, othraniti volove, napuniti ambar žitom i sačuvati obraz, jednostavnim rečenicama nabijenim emocijama donosi strašne slike rata, meri događaje svojim merilima i ukazuje ne samo na besmislenost rata u kojoj je pobeda ostvarena desetkovanjem naroda i stavljanjem omladine u prve redove, već i o lakovernosti naroda koji povedeni idejom rado ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za neke “više” ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti.

Iako govori o sebi, svojoj tragediji i žrtvi koju je podnela njegova porodica, Milutin, u stvari, govori u ime mnogih srpskih seljaka koje je morila ista briga. Njegov glas je glas razuma, onaj koji propituje, zastaje na trenutak kako bi razmislio o smislu pojedinog postupka, događaja, odluka onih koji su na vlasti. Oštro se suprotstavlja heroizmu koji je plaćen hiljadama života i slavi stečenoj porazom drugih. Ali i pored negodovanja i neprihvatanja priče i ideje koju mu nameću drugi, i saznanja da se možda neće vratiti svom domu, on čini isto što i ostali – stavlja glavu u torbu i ide u juriš.

KNJIGA O MILUTINU – Danko Popović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KNJIGA O MILUTINU – Danko Popović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0