JELENA 93 – Mile Kordić

Br. strana: 486
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica

Cena: 1.199,00 RSD
(Popust: 9 %)
Cena na sajtu:
1.090,00 RSDUšteda: 109,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

JELENA 93 – Mile Kordić

Proteklih godina kultni roman JELENA 93 – Mile Kordić štampan je u više desetina hiljada primeraka. Zbog objektivnosti u prikazivanju ratnih događaja iz vremena raspada SFR Jugoslavije uvršćena je u zvaničnu dokumentaciju organizacije Ujedinjenih nacija.

Roman “Jelena 93” krvavo je svedočanstvo o tragediji srpskog naroda u Bosni. Glavna junakinja, Jelena, poverovala je da se prošlost može zaboraviti i da užas koji je njen otac osetio kada je ugledao svoje krvnike na vratima stana u Sarajevu, nema opravdanja. Prateći svoja čista osećanja, borila se za ljubav, unapred osudjenu na propast. Safet je postao Saša, ali kandila koja su, iz davnih vremena, ostala na tavanu njegove kuće u Hercegovini sablasno su je podsećala na tihi sukob i prikrivenu netrpeljivost koja je postojala godinama unazad. Rat u Bosni pokrenuo je talas mržnje koji je u jednom trenutku bilo nemoguće zaustaviti. Roman “Jelena 93” krvavo je svedočanstvo o tragediji srpskog naroda u Bosni. Pakao kroz koji Jelena, zajedno sa drugim Srpkinjama, prolazi u muslimankim logorima, teško je opisati. Snagu da prezive nalaze u veri i molitvama, jedinim sredstvima kojima mogu da se odbrane od nerazumne mržnje. Rat u Bosni 1993. nije bio samo rat među ljudima, već i rat rečima. Autor romana “Jelena 1993.” Mile Kordić, paralelno sa sudbinom Jelene, prati i sudbinu američkog novinara u Bosni. Medijski rat, vodjen iz Washingtona i drugih centara vlasti, bio je podjednako prljav.
Kordićev način pisanja je jednostavan, razumljiv, pregledan, svež, objektivan i osobit. Za romanse ne može reci da je dinamičan, ĉak naprotiv. Takođe, (istorijski) događaji koji slede poznati sukao i sam završetak priče ali svaka stranica ove knjige navodi nas na razmišljanje o sebi i odrugima. Njegove rečenice nas upućuju… “Uvijek se na početak vraćamo, a nikada se pameti dozvati ne možemo.

Mile Kordić rođen je 1944. godine u Rasovu kod Bijelog Polja. Godine 1964. počeo se baviti novinarstvom u beogradskom “Studentu”. Od 1965. bio je novinar “Politike ekspres”.

O romanima Mileta Kordića najviše su govorili i govore čitaoci. O autoru, Kordiću skoro niko. Samo na jednom sajtu moglo se naći par oskudnih bibliografskih podaka. Na jednom forumu pažnju mi je privukla sledeća rečenica:

“…Ali, sve u svemu, odličan pisac…šteta što ga je smrt omela u tome da nas obraduje sa još nekim delom, ali čula sam da će njegov sin objaviti drugi deo ‘Manite zemlje Srbije’…e, sad, koliko je to tačno…”.

Smrt omela… Čudno da se nigde ni njegova smrt ne pominje s obzirom da je bio ne samo pisac više bestseler-a već i dugogodišnji novinar i jedno vreme glavni i odgovorni urednik  “Politike ekspres”.

JELENA 93 – Mile Kordić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “JELENA 93 – Mile Kordić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0