JAGODA – Evica Mratinić

Br. strana: 163, sa kolornim stranicama fotografija vrsta jagode
Povez : Mek
Format : 14,5×21 cm, latinica
Edicija : poljoprivreda

Cena: 699,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
555,00 RSDUšteda: 144,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

JAGODA – Evica Mratinić

U ovome priručniku saznaćete o jagodi od njenog zasada pa do plasiranja finalnog proizvoda. Zahvaljujući biološkim karakteristikama (višegodišnja zeljasta, stalno zelena biljka) , jagoda se može saditi tokom cele godine. Plodovi jagode izuzetno su pogodni za upotrebu u svežem stanju, za zamrzavanje i kao sirovina za industrijsku preradu.

Iz sadržaja knjige JAGODA – Evica Mratinić :

  • -Proizvodnja jagoda u svetu i u Srbiji
  • -Morfologija jagode ( koren, stadlo, list, pupoljak, cvet, plod, seme)
  • -Ekologija jagode (klima, svetlost, voda, vetar, položaj i nagib terena, zemljište)
  • Fiziologija jagode
  • -Sorte jagode
  • -Tehnologije gajenja jagode(razmnožavanje, proizvodnja sadnog materija, priprema zemljišta za sađenje ,bolesti jagode, sadnje po godišnjim dobima, bolesti I nega jagoda, zaštita jagode od bolesti,..)
  • -Berba I čuvanje jagoda
  • Hranjiva vrednost jagoda, prinos i rentabilnost gajenja jagode

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 – 97 mg %. Cveta više puta u godini i služe kao biljke indikatori za ispitivanje virusa. Za jagodu su najpovoljniji oni položaji koji nisu izloženi vetru i akumulaciji hladnog vazduha. Za rane sorte najbolji su južni položaji, gde se ne javljaju kasni prolećni mrazevi jer je na njima omogućeno ranije sazrevanje ploda za oko 10 dana u odnosu na severne položaje. Severne i istočne položaje treba korisititi za srednje stasne, a severne i ravničarske površine za kasne sorte jer one obično kasnije cvetaju i nema opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva. Zemljištu se mora popraviti struktura, uništiti korovi, rigoluje se na dubinu od 30 cm i na kraju ravna. Pre rigolovanja, ako je zemljište nedovoljno plodno, dodaje se oko 15 – 20 t/ha stajskog đubriva. Ako je zemljište siromašno humusom potrebno je uneti 30-40 t/ha stajskog đubriva ili se  u prethodne dve godine gaje i zaoravaju biljke za zelenišno đubrenje. Jagode se mogu razmnožavati semenom, kalemljenjem, delenjem žbunova i stolonima. Seme posejano u baštensku zemlju, kojoj se doda pesak i kompost, počinje da klija nakon 12 – 15 dana. Kalemljenje jagoda se obavlja kada želi da se otkrije prisutnost virusnih oboljenja. Žbunovi se dele kod sorata krupnijeg ploda i mesečarki koje ne daju stolone.

JAGODA – Evica Mratinić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “JAGODA – Evica Mratinić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0