IVO ANDRIĆ komplet (1-10) – Biseri našeg nobelovca

Br. strana:
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 12.650,00 RSD
(Popust: 24 %)
Cena na sajtu:
9.600,00 RSDUšteda: 3.050,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

IVO ANDRIĆ komplet (1-10) – Biseri našeg nobelovca

Najznačajnija dela našeg pisca koji je dobio Nobelovu nagradu. Za svoj celokupni opus oktobra 1961. list „Borba” objavljuje da je Ivo Andrić najozbiljniji kandidat za Nobelovu nagradu, koju sedam dana kasnije osvaja za roman “Na Drini ćuprija“. Nobelova nagrada za književnost, „za epsku snagu“, kako stoji u obrazloženju o dodeli nagrade, „kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje.“

Izabrana dela Ivo Andrić čine sledeći naslovi:
– Znakovi pored puta
– Na drini ćuprija
– Travnička hronika
– Omerpaša Latas
– Prokleta avlija
– Jelena, žena koje nema
– Ex Ponto, Nemiri, Lirika
– Gospođica
– Zatvorena vrata i druge priče
– Porordična slika i druge priče
Ivo Andrić je živeo od 1892-1975. Rođen je u selu Dolac u blizini Travnika. Išao je u Višegrad u osnovnu školu, a Veliku gimnaziju je završio u Sarajevu.Još u gimnaziji se priključio naprednom nacionalističkom pokretu Mlada bosna.Studirao je slovensku književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu. Doktorirao je u Gracu 1924. godine. Bio je u braku sa Milicom Babić, ali nisu imali decu.Umro je 1975. godine u Beogradu.

U najranijem periodu stvaralaštva bavio se lirikom i pesmama u prozi. On je 1911. godine objavio  prvu pesmu pisanu u prozi – U sumrak. Pisao je i dok je bio u zatvoru, tako da su posle rata objavljene 2 njegove zbirke pesama: Ex Ponto i Nemiri.

U drugoj fazi njegovog stvaralaštva Ivo Andrić počinje dapiše na srpskoj ekavici i okreće se pisanjem proze. Prva njegova priča Put Alije Đerzeleza je objavljena 1920. godine. Voleo je da piše priče o Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Ova faza se smatra najproduktivnijom i traje sve do Drugog svetskog rata.

U trećoj fazi, za vreme i posle Drugog svetskog rata, piše i romane. 1945. godine objavljeni su: Travnička hronika, Gospođica i Na Drini ćuprija. Pisao je najviše o prošlosti Bosne, najviše o istoriji, a manje o savremenim zbivanjima. Koristio je psihoanalizu (u romanima Gospođica i Na Drini ćuprija),  što je moderan postupak u oblikovanju likova. Kod nas su to koristili i Stanković, Laza Lazarević i Sremac .

Ova faza je obeležena i njegovom najpoznatijom pripovetkom Prokleta avlija, koja je objavljena 1954. godine. Takođe, ističe se i Andrićeva meditativna proza: Znakovi pored puta. Do kraja života napisao je još lirskih pesama, koje su objavljene posthumno, a ostao je još jedan roman: Omer-Paša Latas, koji je nedovršen. Ivo Andrić je stvorio filozofski realizam. U delima je polazio od konkretnih slučajeva i onda ih uopštavao što se može videtu u njegovom delu – Put Alije Đerzeleza.

Ivo Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. A 1972. dobija Orden junaka socijalističkog rada.

IVO ANDRIĆ komplet (1-10) – Biseri našeg nobelovca

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “IVO ANDRIĆ komplet (1-10) – Biseri našeg nobelovca”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
BANER 003c