ISTORIJA SRPSKOG NARODA – Stanoje Stanojević

Br. strana: 282 sa prilogom: fotorafije vladara, karte, mape i manastiri
Povez : Mek
Format : 16×24 cm, ćirilica

Cena: 1.200,00 RSD
(Popust: 33 %)
Cena na sajtu:
800,00 RSDUšteda: 400,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ISTORIJA SRPSKOG NARODA – Stanoje Stanojević

Stanojevićeva Istorija srpskog naroda prvi je celovit pregled srpske prošlosti. Knjiga je prvi put objavljena 1908. godine. Stanojević je srpsku prošlost podelio na 12 celina :

Sadržaj knjige  ISTORIJA SRPSKOG NARODA- Stanoje Stanojević :

– Balkansko poluostrvo pre dolaska slovena
– Naseljavanje slovena na balkan
– Prve srpske države
– Zeta kao politički centar srpskog naroda
– Borba Zete i Raške o prevlasti
– Snaženje srpskih država
– Prevlast srpskog naroda na balkanu
– Borba Srba sa Turcima
– Srpski narod pod Turcima
– Borba Srba protiv Turske i Austrije
– Kulturno politički preporod srpskog naroda
– Kulturno jedinstvo srpskog naroda.

Stanoje Stanojević (Novi Sad, 12/24. avgust 1874 — Beč, 30. jul 1937) je bio srpski istoričar, prvi srpski enciklopedista, član Srpske kraljevske akademije i redovni profesor Beogradskog univerziteta.
Učestvovao je u Balkanskim ratovima i bio u štabu Dunavske divizije I poziva, a u Prvom svetskom ratu u štabu Moravske divizije, takođe I poziva. Posle povlačenja srpske vojske preko Albanije odlazi u Petrograd gde je izabran za profesora univerziteta na kome predaje dva semestra. Od 1917. godine drži predavanja u Parizu na Sorboni a 1918. tokom letnjeg semestra na Univerzitetu u Londonu. Sve vreme Prvog svetskog rata Stanojević se aktivno zalaže za srpsku stvar, pa 1915. godine pokreće biblioteku „Savremena pitanja“ i kao prvo objavljuje svoj spis „Šta hoće Srbija?“ u Nišu 1915. godine.

Na Pariskoj mirovnoj konferenciji učestvovao je kao član Istorijsko-etnografske sekcije.
Već za vreme svoga boravka u Carigradu je započeo rad na delu Vizantija i Srbi, koje je bilo široko zamišljeno, ali od koga su izišle samo dve knjige. Iako je dao nekoliko veoma dobrih istraživačkih radova, naročito u mladosti. Stanojevića uglavnom karakteriše odličan prikazivački dar.

Napisao je više dela iz srpske istorije: Vizantija i Srbi, „Sveti Sava“, Studije o srpskoj diplomatici, Istorija srpskoga naroda, O južnim Slovenima u VI, VII i VIII veku i druga.

Posebno je značajna njegova Istorija srpskoga naroda (Beograd 1908), koja je bila jedna od prvih knjiga sa tom tematikom. Prethodila joj je samo Istorija srpskoga naroda Lj. Kovačevića i Lj. Jovanovića, izdata u dva toma od kojih je prvi izašao u dve knjige 1890. i 1891. (kasnije su izašle obe u jednoj knjizi, 1893), a drugi tom (prva knjiga) 1891. a kasnije oba dela 1894. Jirečekova Istorija Srba se sastojala iz četiri celine od kojih je samo prva objavljena 1911. (politička istorija do 1371) dok su druge tri objavljene 1922. i 1923. (istorija do 1537. i kulturna istorija u dve sveske). Danas se Jiričekova istorija štampa uglavnom u dve knjige (Politička istorija do 1537. i Kulturna istorija).

Stanoje Stanojević bio je osnivač je Istorijskog društva u Novom Sadu, a od 1928. bio direktor njegovog Glasnika. Takođe je bio i predsednik Jugoslovenskog istorijskog društva i direktor Jugoslovenskog istorijskog časopisa (1935—1937).

 

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ISTORIJA SRPSKOG NARODA – Stanoje Stanojević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0