veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 18. Istorija Ravne gore » ISTORIJA ČETNIŠTVA – Branko M. Jevtić

ISTORIJA ČETNIŠTVA – Branko M. Jevtić

kliknite na sliku za 3D listanje odlomka knjige

Br. strana: 368
Povez : Tvrd, eko koža, zlatotisk
Format : 23×32 cm, ćirilica
Autor : Branko M. Jevtić

Cena: 7.590,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
6.210,00 RSDUšteda: 1.380,00 RSD
BESPLATNA DOSTAVA

Sadržaj:

ISTORIJA ČETNIŠTVA – Branko M. Jevtić

Knjiga predstavlja hrabar pokušaj da se jedna složena i višeslojna tema obuhvati u svojoj celini i da se na jednom mestu saberu sve informacije od značaja za istoriju četništva od njenih uzora do perioda bliskog sadašnjem.

Autor nije imao iluziju da u jednom, po obimu ograničenom delu, može sabrati i dati sve ono što je višedecenijskim radom prikupljeno i napisano o fenomenu četništva, ali je odlučio da se koncentriše na osnovni tok informacija koji bi  čitaocu mogao poslužiti kao skup osnovnih informacija ili podstrek za dalja istraživanja ove teme.
Sadržaj knjige:

  • PRVI DEO : Četnička akcija do 1918 godine ( Nacionalni otpori Srpskog naroda kroz vekove, Važne borbe, Naoružanje I oprema, Četnici u balkanskim ratovima, Četnički odredi u Prvom svetskom ratu,
  • DRUGI DEO : Četnički bataljoni VKJ, Organizacija vojnih jedinica specijane namene u Kneževini I Kraljevini Srbiji, Učešće četničkih bataljona u Aprilskom ratu.
  • TREĆI DEO: Jugoslovenska vojska u otadžbini, Prva ratna godina, Ustanak, Ustanak u drugim srpskim mestima, Razlaz i početak sukoba četnika i partizana, Promene u formacijskom sastavu JVuO, Vojvode u JVuO, Ravnogorska omladina, JVuO u Beogradu i politička tela, Spasavanje savezničkih pilota, Draža Mihajlović i saveznici, zarobljavanje Draže Mihajlovića.
  • ČETVRTI DEO: Oznake, uniforme i obeležja, Činovi, oznake, uniforme i zastave JVuO.
  • PETI DEO: Posle rata, Logor Eboli i emigracija.
  • ŠESTI DEO: Posleratna odlikovanja i priznanja, Vojnički Ravnogorski znak, ratni krst, Ravnogorska spomenica.

Bogato ilustrovana – puno fotografija i oznaka, luksuzna oprema. Opširniji sadržaj možete pogledati kroz : POGLED U KNJIGU  a tu se možete uverititi u kvalitet ilustarcija, slika, karata i teksta.

Jugoslovenska vojska u otadžbini

Jugoslovenska vojska u otadžbini (skraćeno JVuO), ili Ravnogorski pokret (čiji su pripadnici poznati kao ravnogorci ili četnici), bila je jugoslovenska, srpska, rojalistička i nacionalistička gerilska organizacija u Drugom svetskom ratu koju je 11. maja 1941. na Ravnoj gori osnovao pukovnik Dragoljub Mihailović,[1] kao pokret otpora nemačkoj okupaciji, odan jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu. U Drugom svetskom ratu četnici su uključivali najviše Srba, ali i pripadnika drugih naroda koji su se borili protiv fašističke okupacije.

JVuO je bili aktivna u ustanku protiv nemačkih okupatora tokom 1941. Nakon uspeha u bici za Loznicu, JVuO je prvi oslobodila jedan evropski grad od kontrole Treći rajh. Nakon toga, nemački okupator je sproveo Hitlerovu formulu za suzbijanje anti-nacističkog otpora u Istočnoj Evropi – 100 talaca pogubljenih za svakog ubijenog nemačkog vojnika i 50 talaca pogubljenih za svakog ranjenog vojnika. U oktobru 1941, nemački vojnici su izvršili dve akcije masovnih ubistava protiv srpskih civila u Kraljevu i Kragujevcu. Smrtna stopa dostigla je brojku više od 4.500 civila, uveravajući vođu JVuO Dražu Mihailovića da će dalje ubijanje od strane nemačkih trupa rezultirati samo daljom nepotrebnom smrću desetina hiljada Srba. Kao rezultat toga, odlučio je da obustavi gerilske napade i da sačeka obećanu operaciju saveznika.Nakon Teheranske konferencije 1943, Saveznici, koji su podržavali JVuO, preusmerili su svoju podršku rivalskim partizanima. Od tada pokret Dragoljuba Mihailovića sarađuje sa nemačkim vlastima. Vlada u izbeglištu je 1944. priznala partizane kao legitimnu jugoslovensku oružanu snagu i naredila četnicima da se pridruže novoosnovanoj Jugoslovenskoj armiji (JA). Četnici su to odbili i u aprilu i maju 1945, dok je JA oslobađala zemlju, oni su se povukli prema Italiji, dok se manja grupa povukla u Austriju. Mnoge su zarobili partizani ili su ih u Jugoslaviju vratile britanskih snaga. Nekima je suđeno za izdaju i oni su oslobođeni, osuđeni na zatvorsku kaznu ili smrt. Mnogi su pogubljeni bez suđenja, posebno u prvim mesecima nakon kraja rata. Poslednje četničke jedinice pod komandom Dragoljuba Mihailovića zarobljejene su u istočnoj Bosni i Hercegovini. Njemu je suđeno, proglašen je krivim za veleizdaju i ratne zločine i pogubljen je.

Presudom Višeg suda u Beogradu 14. maja 2015. godine general Dragoljub Mihailović je rehabilitovan i vraćena su mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u sudskom procesu 1946. godine. Sud je utvrdio da je Mihailoviću suđeno iz ideoloških razloga, te da nije imao pravično suđenje, da nije imao prava na odbranu i da nije video advokata do početka suđenja.

 

ISTORIJA ČETNIŠTVA – Branko M. Jevtić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige iz iste oblasti:

Nemamo više knjiga u ovoj oblasti

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ISTORIJA ČETNIŠTVA – Branko M. Jevtić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni 2