INTERVENCIJE – Noam Čomski

Br. strana: 220
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, latinica

Cena: 500,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
400,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

INTERVENCIJE – Noam Čomski

U svojoj novoj knjizi, koja se sastoji od 44 kratka eseja, američki akademik i levičarski aktivist Noam Chomski, na sebi svojstven i vrlo kritički način, objašnjava i obrađuje vrlo širok spektar tema i događaja koji su se zbili između 1999. i 2007. g., kao što su: NATO-ova intervencija na Kosovu, teroristički napadi 11. septembra, američka intervencija u Avganistanu, rat u Iraku, palestinsko-izraelski sukob, iranska kriza te severno-korejski nuklearni program itd.

Krećući se kroz navedene teme, Chomski iznosi mnoge provokativne tvrdnje, od kojih su neke poput one da niko ne pokreće vojnu intervenciju protiv Izraela, uprkos činjenici da već godinama konstantno otima i ubija libanonske i palestinske civile, podigle veliku prašinu. Chomski nije ništa blaži ni kada optužuje Sjedinjene Države da su preduzele vojnu intervenciju u Avganistanu itekako svesne mogućnosti da će ona vrlo verojatno dovesti nekoliko milijona ljudi na samu ivicu gladi. Ili kada tvrdi kako Severna Koreja, iako zasigurno najopasniji član tzv. osovine zla, ‘ne ispunjava prvi američki uslov da bi postala legitiman cilj napada: nije bespomoćna.’

SAD, prema Chomskom, već su duže vreme glavni pokretač terora u svetu, a dolaskom su Bushove administracije i ‘obznanile da nameravaju kontrolisati svet silom’.
U svakom slučaju, knjigom Intervencije Noama Chomskog čitaocu nude upravo ono što mu treba: pristupačan vodič za uvid u vrlo širok raspon svetskih problema koji prevladavaju u savremenom političkom okružju.

Neki od segmenata sadržaj knjige INTERVENCIJE – Naom Čomski:

 • 11 septembar: lekcije koje nisu naučene
 • SAD protiv Iraka
 • Argumenti protiv rata
 • Sada, kada je rat već počeo
 • Argumenti protiv Iraka
 • Put u nedođiju
 • 11 septembar i doba terorizma
 • SAD i UN
 • Dileme moćnih
 • Sadam Huseini pred sudom
 • Sadam Huseini i zločini države
 • Zid kao oružje
 • SAD – utočište za teroriste
 • Opasna vremena: Američko – Irački rat i posle svega
 • Irak:koreni optora i još mnoštvo interesantnih tema

Jednu očiglednu istinu izgovorio je američki predsednik Džon Adams pre dva veka kada je rekao: „ Moćni uvek misle da imaju „veliku dušu“ i širinu pogleda koja im omogućava da vide više od slabih „.Duboko u korenu kombinuje se divljaštvo sa uverenjem u ispravnost onoga što se radi i tako se stvara imperatorski mentalitet, a na izvestan način se može reći da tako nastaju i sve strukture vlasti i dominacije.

Noam Čomski, američki je lingvista, filozof, pisac, profesor univerziteta i disident, rođen je 1928. u Filadelfiji. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svetu, čije polje delovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema. Čomski je profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u 20. veku. Kritičkim razmatranjem Skinerovog „Verbalnog ponašanja“, u kome je osporavao bihevioristički pristup proučavanju uma i jezika koji dominira u toku 1950-ih godina, posebno je doprineo razvoju kognitivne revolucije. Čomski je član saveta Novog Plamena, levičarskog časopisa na području bivše Jugoslavije.

Njegov naturalistički pristup proučavanju jezika imao je posebno uticaja na filozofiju jezika i uma. Utvrdio je svoju hijerarhiju i klasifikaciju formalnih jezika na osnovu njihove generativne moći.

Prema „Indeksu citata u umetnostima i humanističkim naukama“ iz 1992, Čomski je u periodu od 1980. do 1992. godine bio najviše citiran živi naučnik, i osmi najcitiraniji naučnik uopšte.

Od kako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, po svojoj kritici medija i politike, i to više nego po linvističkim teorijama. Široko je poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD i drugih vlada. Čomski opisuje sebe kao liberterskog socijalistu i simpatizera anarhosindikalizma (član je organizacije „Industrijski radnici sveta“).

INTERVENCIJE – Noam Čomski

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “INTERVENCIJE – Noam Čomski”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni