ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorović

kliknite na sliku za 3D listanje odlomka knjige

Br. strana: 592, sa dodatkom fotografija, karata
Povez : Tvrd, eko koža
Format : 23×32 cm, ćirilica
Autor: Vladimir Ćorović

Cena: 10.800,00 RSD
(Popust: 26 %)
Cena na sajtu:
7.990,00 RSDUšteda: 2.810,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorović

Uz kupljenu knjigu: ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorović na poklon dobijate knjigu: ČUJTE SRBI – Arčibald Rajs + BESPLATNA DOSTAVA !

OVO IZDANJE ZA RAZLIKU OD DRUGIH IZDANJA  kako bi se upotpunilo ilustarcijama i one bile prikazane na najbolji mogući način, izdavač je kontaktirao relevantne ustanove u Srbiji: Narodni muzej Valjevo; Zadužbina kralja Petra I Karađorđevića; Gradska biblioteka u Novom Sadu; Muzej Srema; Narodni muzej Beograd; Galerija Matice Srpske i Biblioteka Matice Srpske.

Ilustrovana istorija Srba obuhvata period od doseljavanja na Balkan, preko uspona srpske države, dugog ropstva pod Turcima, seoba i rasejanja, sve do ustanaka i preporoda naroda i države. Svi najbitniji momenti u istoriji srpskog naroda objašnjeni su fotografijom i tekstom. Fotografije koje knjiga sadrži preuzete su iz Narodnog muzeja Srbije i iz muzeja gradova širom Srbije. Bogat vizuelni prikaz ličnosti, događaja, arheoloških nalazišta, predmeta, manastira, fresaka, kao i karte koje su neizostavne za prikaz određenih istorijskih događaja, upotpunjeni su tekstom koji pruža osnovne informacije o pojmu, što je posebno važno za čitaoce.

– Sveobuhvatna priča o istoriji srpskog naroda, ispunjenoj kako pobedama tako i žrtvama.

– Potpun prikaz ne samo srpske istorije već i odnosa sa susedima.

– Detaljan opis ključnih trenutaka u srpskoj istoriji i analiza njihovih posledica.

Izvanredne ilustracije prate tekst jednog od najvećih srpskih istoričara i dočaravaju nam veličanstvenost srpske srednjovekovne kulture, borbu srpskog naroda za slobodu i slavne ličnosti koje su bile prevodnici te borbe.

Predgovor je napisao V. Ćorović pripremajući delo za štampu.

Istorija srpskog naroda dr Vladimira Ćorovića obuhvatiće celokupan prikaz prošlosti srpskog naroda od najstarijih vremena pa sve do danas. U knjizi se izlaže najpre politička sudbina Srba kroz sve mene, toliko mnogobrojne i tako raznovrsne, i dodir i veze Srba sa ostalim državama i narodima na Balkanu. Sudbina triju velikih sila, u tri perioda srpske prošlosti, vezana je za Srbe i srpski narod: Vizantije, Turske i Austrije; Mleci, Mađarska, Bugarska, Albanija imaju čitave vekove svoje istorije u dodiru sa nama. U knjizi su svi ti momenti prikazani genetički, da se od početka dobije tačna slika o karakteru tih odnosa i o njihovom uzajamnom uticaju. Shvaćena tako, knjiga je, prirodno, obuhvatila i kulturnu istoriju, hoteći da prikaže i kulturne veze i uticaje pojedinih naroda. Čitave glave govore o našoj književnosti i umetnosti.

Tendencija je knjige, da se istakne u dovoljnoj meri ulazak srpskog naroda u evropsku zajednicu, da se obeleže teškoće s kojima se borio i napori koje je uložio, i da se, ukazujući uvek na iniciative i uticaje koji su dolazili sa strane, nađe ono što je bitno i trajno srpsko, i što je bilo pozitivno i konstruktivno. Istorija treba da pokaže, koje su  to unutrašnje vrednosti i kakve vrste bile, što su uspele da nas održe kroz tolike vekove i kroz neverovatno teške krize. U knjizi nema nacionalnog samohvalisanja, ali ima nacionalne vere. Narod, koji je preturio tolike nevolje, u najtežim prilikama, nema razloga da se sada, ma u kom času, predaje malodušnosti. Knjiga je rađena sa svom naučničkom opreznošću, i uvek je imala pred očima samo istinu. Ta istina je ponekad neprijatna za pojedince ili pojedine skupine, ali ona se morala reći: bez istine nema prave istorije, a sem toga za one, kojima istorija treba da bude “učiteljica života”, ona gubi svoj pravi značaj čim hoće da izvesne činjenice bilo prikrije, bilo izvrne. U našoj prošlosti ima toliko svetlog, lepog i velikog, da nas slabo i rđavo nema šta da uzbuđuje i ono čak dolazi kao dopuna velikom, da ga jače istakne.

U našoj književnosti ova će Istorija biti novina. Knjige K. Jirečeka prikazuju samo staru srpsku državu, a Istorija g. St. Stanojevića izlaže samo političku sudbinu srpskog naroda. Ova nova Istorija g. Ćorovića biće kulturno-politička. U njoj je istorija svih srpskih oblasti i država, rađena sinhronistički i sa težnjom, da se što bolje vide i obrade  njihove  etničke  osnove  i  razvoj zajednica.  U  dovoljnoj  su  meri  istaknute  i  naše veze sa Hrvatima i Slovencima od najstarijih vremena, kad smo nesumnjivo utvrđeni kao jedna velika plemenska zajednica, pa sve do našeg toliko dugo očekivanog Ujedinjenja. Pokušalo se naglasiti, koliko su koje naše oblasti uticale na duh i stvaranje narodne celine i kakav im je značaj u zajedničkoj državi. To će pokazati dovoljno jasno, da nema dela u našem državnom organizmu, koji nema zasluga za nj i koji ne predstavlja jednu neizlučivu pozitivnu komponentu.

Ova knjiga, sem ovog svog nacionalnog interesa, pokazuje još i to, kako se u nas u poslednje  vreme  lepo razvija istorijska nauka.

Videće  se,  koliko  je  novih  ispitivanja  i rezultata došlo posle 1911. god., kad je objavljena prva Jirečekova knjiga, i koliko se u izvesnim pitanjima otišlo dalje. Postavila su se nova pitanja i probudili stari problemi. Ovaj veliki Svetski Rat, sa svojim promenama svih vrsta, uneo je u istoriska shvatanjaeisznvu očiglednost, kakva se ranije teško dala zamisliti. Pred našim očima rušile su se stare viševekovne države i obarali se prestoli; izbijale revolucije; pomerale se geografske karte iz osnove; pred svet se postavljala nebrojena, složena i dotle neslućena pitanja izukrštanih interesa svih kontinenata. To omogućava dublje ulaženje u shvatanja državnih problema i relacija i sud s nešto više pregleda. Srpska istorija u vezi je sa opštom, i ne može se ni shvatiti ni raditi bez nje. Srpsko pitanje u mnogom pogledu i nama samim postaje jasnije, kad je u reljefu velike svetske politike.

ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Uz kupljenu knjigu: ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorovićna poklon knjiga: ČUJTE SRBI – Arčibald Rajs

Istorija Srba poklon knjiga

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA – Vladimir Ćorović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

1
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara