HANINA KĆI – Mirjana Stakić

Br strana : 155
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14×21 cm, latinica
Edicija : Specijalna izdanja

Cena: 700,00 RSD
(Popust: 17 %)
Cena na sajtu:
580,00 RSDUšteda: 120,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

HANINA KĆI – Mirjana Stakić

Priča o devojci, koja tragom starog porodičnog dnevnika,kreće u avanturu otkrivanja svojih predaka, na put neizvesnosti i razotkrivanja istine,koja će iz korena promeniti njen život.

Očaravajući roman o ljubavi i strasti, o tajnama za koje je bolje da nikada nisu otkrivene. Iz veze nacističkog oficira i mlade Beograđanke izrodiće se tajna koja mnogo godina kasnije preti da uništi tri generacije dve različite porodice.

Roman HANINA KĆI – Mirjana Stakić je roman koji podstiče i spaja srce i razum. Zabranjena ljubav, neizvesnost, strast, tajne i sudbinska predskazanja držaće vam pažnju od prve do zadnje korice.
Odlomak iz romana:

Nekima u nasleđe ostave pare, kuću, zemlju ili bar automobil, a meni je baka Viktorija ostavila dnevnik. Kamo lepe sreće, da je i njega ponela sa sobom na onaj drugi, kažu, lepši svet, nego što mi ga je ostavila u amanet, da me kida, muči i razdire. Temelji na kojima je počivao moj mirni malograđanski život počeli su da se urušavaju pod teretom strašnog bremena koje mi je Viktorijin dnevnik natovario na pleća. Sve u šta sam verovala, ne samo ja, već i moja mati Hana, postalo je jedna velika obmana, pa se s pravom ponekad zapitam da li mi stvarno poznajemo ljude koji su nam bliski i koje volimo.
A mislila sam da poznajem Viktoriju, da je poznajem tako dobro, istinski. Da znam šta misli kad zaćuti i zagleda se u daljinu, ili kada joj se čelo nabora poput brazda na panonskim ravnicama. Obična dobrodušna bakica, koja je strahote Drugog svetskog rata preživela u prestonici, a zatim sa svojim Radojicom prešla u malo seoce kraj Novog Sada, da u njemu obrađuje zemlju i smiri napaćenu dušu. Nenog muža, a mog dede, smem li ga sada, kada znam sve, tako nazvati, gotovo da se i ne sećam. Umro je pre nego što sam se rodila. Po retkim fotografija iz maminog albuma još kao dete sam zaključila da je bio ružan čovek. Visok, pomalo pognut, stisnutih tankih usana i krivog povećeg nosa sa gustim veđama podsećao me je na negativca iz crtanog filma Štrumfovi, Gargamela. Sećam se kako se mama naljutila kad sam ga jednom tako nazvala, ali bilo mi je i kao detetu neshvatljivo kako se jedna takva lepotica, kakva je bila moja Viktorija, može udati za nekog takvog. Samo na jednoj fotografiji su zajedno, i to više deluje kao da su se slikali po službenoj dužnosti povodom porodičnog slavlja, venčanja bakine najmlađe sestre Natalije. Fotografija je crno bela, pa Viktorija u dugačkoj beloj haljini, koja možda i nije bila bela, podseća na nevestu više od Natalije, koja u zvonastim pantalonama, i na svom venčanju simbolično izražava but protiv zvaničnih normi i konvencija. Njih dve stoje jedna do druge, zagrljene, moja baka bujne duge crne valovite kose, a Natalija sa frizuricom na paž, smeše se. Pored Natalije je Petar, mladoženja. Nasmejan, podseća na filmskog glumca iz posleratnih filmova, verovatno zbog velikih zulufa, leptir mašne i zavodljivog osmeha na koji je pala i Natalija. Kasnije su na taj osmeh pali i mnogi drugi, jer je Petar dogurao do visokog državnog funkcionera u staroj Jugoslaviji. A pored njega, kao slučajno, u samom kraju slike, našao se i moj deda Radojica, pognut i zagledan nekud u stranu, kao i da se i sam pita šta će on tu da svojom sumornom figurom remeti njihov sklad i lepotu.

HANINA KĆI – Mirjana Stakić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “HANINA KĆI – Mirjana Stakić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0