HAJDUČICA – Mirjana Stakić

Br strana : 175
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, latinica
Edicija : Specijalna izdanja

Cena: 600,00 RSD
(Popust: 17 %)
Cena na sajtu:
500,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

HAJDUČICA – Mirjana Stakić

Roman pisan po istinitom događaju.

Priča o Anki, ženi hajduku i odmetniku, prestupnici i ljubavnici, o bolu, nadi, strahu i traganju za lepotom i ljubavlju u krvavoj srpskoj istoriji…Priča o Anki, jedinoj ženi hajduku u Srbiji u XIX veku, odmetniku, prestupnici i ljubavnici, koja se zbog ljubavi odrekla roditelja, porodice i sigurnosti, pregazila društvene norme i pravila ponašanja, lagala, krala, otimala i pljačkala, istovremeno je i priča o nama, nadi i strahu i traganju za lepotom i ljubavlju u krvavoj srpskoj istoriji.

Ovaj roman je priča o jedinoj ženi hajduku u zlatiborskom kraju u drugoj polovini 19.veka. Kako je autorka objasnila, motiv da piše o tome bio je da istraži razloge koji su ovu ženu naterali da se, u patrijarhalnoj Srbiji, odrekne porodice i sigurnosti i da se na taj način suprotstavi tradicionalnim normama.
“Razlog njenog odmetništva je ljubav, u ime koje je ubijala, pljačkala i krala”, kazala je Stakićka i otkrila da je glavni lik u romanu hajdučica Anka autentičan, a da je sve ostalo plod književne imaginacije.

Odlomak iz romana

Jatak je morao svak biti. Ko neće nož mu pod vrat. I narodni su poslanici jatakovali. Kuće daleko, razbacane, pa kad ti u noć dođu, zarasli u bradu, prljavi, gladni, čik da im hleba ne daš. I uz pogaču variva. I postelju da im namestiš. Komšija daleko. I da čuje da ga dozivaš u ovo gluvo doba, ne bi ti se odazvao. Zanemeo bi od straha. A ko zna, možda su i u njegovu kuću banuli? Vlasti da ih prijaviš? Ko da bi ti poverovali da si im silom dao i konak pružio? A ako i vešala za jatakovanje izbegneš, ko će te posle od njih odbraniti kad ti u gluvo doba pred kuću dođu? Niko. Zato ćuti i trpi, i moranje proglasi prijateljstvom, i strah iza osmeha sakri, i jatakuj dok ti glave ne dođu. Oni ili vlast. Svejedno. Možda je i bolje oni, naši su, a vlast je vazda tuđa, pa čak i kad je naša, pa čak i kad je pravedna, a to ne može biti, jer kad su vlasti pravedne bivale. Kako vlast postanu tako na pravdu zaborave. Zato su mi možda i draže, ove naše haračlije što se ponosno hajducima nazivaju.

O autorki:

Mirjana Stakić je rođena 1973. godine. Završila je Filološki fakultet, magistraturu filozofsko-filoloških nauka i doktorat iz didaktičko-metodičkih nauka. Zaposlena je kao docent na Učiteljskom fakultetu u Užicu. Bavi se književnim i naučnim radom. Bila je višegodišnji član redakcije i urednik Časopisa za književnost, kulturu i umetnost Međaj. Glavni je urednik Zbornika Visoke škole za vaspitače strukovnih strudija u Gnjilanu – Bujanovcu. Objavila je preko šezdeset naučnih radova i učestvovala na preko četrdeset međunarodnih naučnih skupova i konferencija u zemlji i inostranstvu.
Mirjana je i pesnik i autor vrlo čitanih romana, koji su u Srbiji doživeli višestruka izdanja. Mirjanina poezija je prevođena na engleski, bengalski i makedonski jezik i objavljivana u zemlji i inostranstvu.
Član je Udruženja književnika Srbija.
Živi na Zlatiboru, udata je i majka dvojice sinova.

HAJDUČICA – Mirjana Stakić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “HAJDUČICA – Mirjana Stakić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara