GREŠNE DUŠE – Protojerej Sava Ž. Banković

Br. strana: 270
Povez : Mek
Format : 12,5×20,5 cm, ćirilica

Cena: 380,00 RSD
(Popust: 24 %)
Cena na sajtu:
290,00 RSDUšteda: 90,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

GREŠNE DUŠE – Protojerej Sava Ž. Banković

Knjiga poučnih kartkih priča protojereja Save Bankovića o hrišćanskom životu, njegovoj lepoti i vrelinama.

Kroz petnaest poglavlja, kroz petnaest mučnih i teških životnih priča, prota Sava, nas upoznaje sa tajnim i gnusnim delima svojih grešnika, ali nam jedan običan i prizeman način pun životnog temperamenta pokazuje i kako se odvija process buđenja sagorele savesti.

On opisuje strašna stradanja grešnika, njihove neizmerne patnje i duševne borbe kada se dođe do saznanja da se prestupio moralni zakon ali i onu drugu stranu kad grešnik sagoreva i dolazi do uništenja svog sopstvenog fizikusa. On nam pripoveda o njima tako kao da je već na zemlji za njih započeo Božiji strašni sud !

Iz nje (knjige) možemo lako videti dokle može biti čovek zver, do kakovog ponora greha I strave može pasti onaj koji koji je malo manji čim čim manji od anđela.

Ova knjiga upozorava na pristutnost u svetu živog satane koji želi da razbije I uništi čoveka !

Sadržaj knjige:

 • Uvod
 • Riba od glave smrdi
 • Ubica majke
 • Sve za novac
 • Gospođa Desa
 • Delovođa Cana
 • Bat
 • Glavoseča
 • Zla svekrva
 • Hajdučki grobovi
 • Miloš ,,alaudža
 • Seoski bogataš
 • Ubica kumova
 • Zla jetrva
 • Zla snaha
 • Profesor ateista

Ko je Sava Ž. Banković?

Sava Banković je čovek sa biografijom pravog hrišćanina. Jedan je od ljudi sa najdužim zatvorskim stažom u istoriji Srbije. Veliki mučenik i stradalnik, bio je uporni i beskompromisni borac za hrišćanske i slobodarske ideje. Rodom je iz okoline Kragujevca, kao deveto dete Živojina i Stanislave iz sela Baljkovca. Sava je rođen 5/18. februara 1905. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završio u Kragujevcu. Bogosloviju je pohađao u Bitolju, a Teološki fakultet u Beogradu. Vojsku je služio u Kragujevcu tokom 1928.godine. Rukopoložen je najpre u đakona u Čačku 1929. godine, a potom premešten za paroha u Gornji Milanovac(1935). Pred sam rat je premešten sa službom u selo Mozgovo kod Aleksinca (1939). Maja meseca 1940. postao je katiheta i profesor gimnazije u Aleksincu, gde ga zatiče početak Drugog svetskog rata i okupacija. Tokom rata ideološki je bio na strani nacionalnog pokreta otpora, učestvujući u propagandi protiv revolucionarnih snaga. Učenicima je propovedao da ne srljaju u šumu i ne provociraju građanski rat i nemačke odmazde. Kao omiljeni profesor u Aleksincu i okolini bio je smetnja komunističkoj propagandi pa ga Ozrenski partizanski odred osuđuje na smrt streljanjem. Stavljen je na spisak pod broj 3, vrlo visoko na lestvici prioriteta za likvidaciju. (Prvi na listi, sreski načelnik Krum Otašević, ubijen je već 16. avgusta 1941, a drugi, bivši školski nadzrnik Raša Savić, tokom 1944. godine). Kao profesor, Banković je među gimnazijalcima širio antikomunističke ideje i održavao tesne veze sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini. Otac Živojin, takođe sveštenik, stradao je od nacista. Streljan je u Kragujevcu 21. oktobra 1941, a brat, aktivni oficir jugoslovenske vojske, preminuo je u nemačkom zarobljeništvu u Nirnbergu tokom rata. Sava Banković je tokom 1942. premešten iz Aleksnica na mesto profesora u Vrnjačku Banju, gde je 1941. otvorena osmorazredna gimnazija zbog velikog broja izbeglica iz Vojvodine i NDH. Na mestu profesora Bogoslovije ostaje sve do kraja rata i pobede revolucionarnih snaga. Komunistička vlast je profesoru Bankoviću najpre zabranila pristup gimnaziji, a zatim ga je 6. decembra 1944. i uhapsila. Tu počinje duga istorija njegovih muka i progona.

GREŠNE DUŠE – Protojerej Sava Ž. Banković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “GREŠNE DUŠE – Protojerej Sava Ž. Banković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara