FROJDOV ŽIVOT SNOVA

Br. strana: 161
Povez : Mek
Format : 12×17 cm, latinica
Priredio : Miodrag Vujović

Cena: 250,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
200,00 RSDUšteda: 50,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

FROJDOV ŽIVOT SNOVA

San je duševni život za vreme spavanja. San je način kojim duša reaguje na nadražaje koji dejstvuju u stanju spavanja. To malo noćne duševne delatnosti raspolaže ogromnim repertoarom, može sve ono što duša preko dana stvara, ali nije mikad isto.

Snovi – kraljevski put u nesvesno. Prelazak iz nesvesnog u svesno je jako težak i to nam ne dopušta naša svest, cenzura. Tada bi naš JA bio ugrožen. Kad mi spavamo, spava i naša cenzura i tada dolazi do prelaska. Međutim, snovi izlaze u simbolima zbog straha da se cenzura ne probudi. Tako Frojd razlikuje dva sadržaja sna: latentni (onaj koji sadrži simbole koje onda treba protumačiti) i manifestni (onaj koji daje pravo značenje)
Iz sadržaja knjigeFROJDOV ŽIVOT SNOVA:

  • Poteškoće i prva približavanja
  • Pretpostavke i tehnika tumačenja
  • Manifestni sadržaj sna i latentne misli
  • Dečji snovi
  • Cenzura sna
  • Simbolika u snu
  • Rad sna

Sigmund Frojd (nem. Sigmund Freud; Frajberg in Meren, 6. maj 1856 — London, 23. septembar 1939) bio je austrijski lekar i psihijatar, osnivač psihoanalize. Rođen je u Frajbergu, u Moravskoj. Obrazovanje je stekao u Beču, gde je studirao medicinu. U Parizu je studirao kod Šarkoa, 1885-1886. Do psihoanalize ga je dovelo istraživanje posledica hipnoze na histeriju, koje je objavio zajedno sa Brojerom 1895.

Osnovao je Godišnjak za psihoanalitička i psihopatološka istraživanja, 1908. godine, i Međunarodnu psihoanalitičku asocijaciju, 1910. Njegov rad je nastavila i umnogome mu za života pomogla, njegova kćerka, Ana Frojd.

Sigmund Frojd je glavni predstavnik psihoanalize. On je izneo teoriju po kojoj je čovek nesvesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom. To je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvatanja i tumačenja čoveka.

Filozofija se može definisati kao pokušaj razumevanja misterija egzistencije i stvarnosti. Takođe, filozofija pokušava razumeti prirodu istine i znanja ali i pronaći osnovne ljudske vrednosti u životu. Odnos između ljudskog društva i prirode je isto bitan deo filozofije koja pokušava iskoristiti ljudsku sklonost ka čuđenju, zanimanju i želji za razumevanjem, kako bi se došlo do bitnog, kako bi se došlo do istine.

Dakle, filozofija je proces analiziranja, kritiziranja, interpretacije i špekuliranja.

Filozofija počinje od reči fila i sofija, što bukvalno znači ljubav prema znanju ili mudrosti. Ona pokušava spoznati istinu i svet. Javlja se u VI veku p.n.e. u staroj Grčkoj.

 FROJDOV ŽIVOT SNOVA

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “FROJDOV ŽIVOT SNOVA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara