DRAGA MAŠIN poslednja kraljica Obrenović – Vojislava Latković

Br. strana: 279, sa dodatkom slika
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica
Edicija: Žene koje su stvarale istoriju

                                                                                                                

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
450,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DRAGA MAŠIN poslednja kraljica Obrenović – Vojislava Latković

Ljubav kraljice Drage i kralja Aleksandra bila je prava i uzvišena, ona koja je ognjem gorela i pregorela u vrtlogu spletki političara i kraljevih nesložnih roditelja koji su se stalno trudili da ih rastave. Sa svim svojim vrlinama i manama, ovo dvoje zaljubljenih večno ostadoše verni i dosledni svojoj ljubavi i želji da je srcem i životom brane i odbrane.

Nesuđene srpske kraljice i svetla veronica Draga je bila starija 12 godina od kralja Aleksandra. U početku su se tajno viđali u njenoj kući u Resavskoj, a onda joj je on kupio kuću u Krunskoj. Dokone, nepismene oficiruše su je ogovarale i ispirale usta sa njenim imenom, iako joj u životu nisu ni „Dobar dan“ rekli. Svako je imao svoje viđenje. „Ali valjda smo mi Srbi takvi. Volimo tuđe probleme.“ govorila je Draga. Niko nije osim nje znao da je ona Aleksandra volela iskreno.. Kralj Milan je hteo da oženi Aleksandra austrijskom pincezom Šamburg Lipe, a Natalija je dobru priliku videla u crnogorskim princezama. Milan je bio potiv toga, zato što je najstarija ćerka knjaza Nikolie, Zorka bila udata za Petra Karađorđevća. Zbog jedne ni malo obične žene se tresla Srbija 8. jula 1900. kada je kralj objavio da je verio Dragu Lunjevicu. Ministar Genčić joj je rekao da nikada ne zaboravi da je „…ovo Balkan, i da je sve moguće!“ Aleksandar je čuo Genčićeve uvrede i poslao ga u Požarevac. Genčić je dobio zatvorsku sobu, Draga zvanje „svetle verenice“ i dva žandarma koja su stajala ispred njene kuće i čuvala je samo za kralja, Aleksandar ženu, a Srbija jedinu srpskinju koja je kraljica.

A onda je došla noć za njih poslednja noć.

Majski prevrat je bio državni udar u kom su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena, kraljica Draga, čime je prekinuta loza dinastije Obrenović, koja je vladala Srbijom od sredine 19. veka. Nakon Majskog prevrata na čelo Srbije je došla dinastija Karađorđević. Prevrat je imao veliki uticaj na odnos Srbije i evropskih sila, zato što su se Obrenovići politički oslanjali na Austrougarsku, a Karađorđevići na Francusku.

Sam događaj, ubistvo kralja i kraljice, sprovela je grupa oficira i civila-zaverenika na čijem je čelu bio oficir Dragutin Dimitrijević Apis. To je bilo u noći između 28. maja i 29. maja 1903. godine (po starom kalendaru).

Na isti dan 35 godina ranije je ubijen knez Mihailo Obrenović u Košutnjaku. Najistaknutiji zaverenici na čelu sa Apisom su kasnije, sa mnogim pridošlicama, osnovali militarističku organizaciju iz senke, zvanu „Ujedinjenje ili smrt“, poznatu još po neformalnom imenu „Crna ruka“ .

DRAGA MAŠIN poslednja kraljica Obrenović – Vojislava Latković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DRAGA MAŠIN poslednja kraljica Obrenović – Vojislava Latković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0