DOSITEJ OBRADOVIĆ: Put u rajski vrt

kliknite na sliku za 3D pregled knjige

Br. strana: 25
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 21×21,5 cm, ćirilica
Edicija : Veliki su bili mali

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 11 %)
Cena na sajtu:
490,00 RSDUšteda: 60,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DOSITEJ OBRADOVIĆ: Put u rajski vrt

Treća u nizu knjiga iz edicije “Veliki su bili mali”. koja se bavi detinjstvom i odrastanjem Dositeja Obradovića i njegovim doprinosu u Srpskoj književnosti… Jedna od najpoznatijih dečijih knjiga od je Najlepše basne po Dositeju Obradoviću.

Ilustracije Mladen Anđelković…

Dositej Obradović, je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik XVIII veka. Rođen je 1739. ili 1742. godine u Čakovu, rumunskom delu Banata tadašnje Austrije, a preminuo je 28. marta 1811. godine u Beogradu.

Dimitrijevi roditelji su bili zanatlije i veoma rano je ostao bez njih. Školovali su ga rođaci, a on je bio vredan i uspešan đak. Redovno je čitao crkvenu literaturu i želeo je da se posveti asketskom životu. To se nije dopalo njegovoj rodbini pa su ga dali da izuči zanat jorgandžije u Temišvaru. 1758. godine Dimitrije je pobegao u fruškogorski manastir Hopovo, zamonašio se i dobio ime Dositej. Iguman manastira ga je srdačno primio, a Dositej je maštao o pustinjačkom životu. Međutim, ubrzo je video da manastirski život nije tako jednostavan kao što je on zamišljao. Počeo je da čita literaturu istorijskog i teološkog karaktera i shvatio je da izvan manastira postoji mudrost za kojom je čeznuo. U njemu se javila želja da što više vidi i nauči. U Sremskim Karlovcima je radio kao sveštenik i nakon tri godine provedene u manastiru, zauvek ga je napustio.

Život ga je dalje vodio …

Kuća u Čakovu kojoj je Dositej Obradović rođen i danas postoji. Ona je do pre nekoliko godina bila u posedu jedne rumunske porodice kada je otkupljena i preuređena. Matica srpska i Institut za književnost i umetnost su 17. septembra 2004. godine u Vršcu pokrenuli „Zadužbinu Dositeja Obradovića“. Ciljevi zadužbine su proučavanje stvaralaštva Dositeja Obradovića i njegovog uticaja u prosveti i nauci. Kao i organizovanje susreta mladih pisaca i umetnika iz zemlje i dijaspore. Podstiče stvaračko povezivanje lokalnih zajednica Temišvara, Vršca i Čakova, kao pružanje pomoći mladim i darovitim piscima oko objavljivanja njihovih ostvarenja. Zadužbina godišnje izdaje publikaciju “Dositej” u vreme kada su Dositejevi dani i tada se ujedno dodeljuje i nagrada “Dositejev štap”. Pored te nagrade dodeljuje se i nagrada “Dositej Obradović” stranom izdavaču za poseban doprinos prevođenju književnog stvaralaštva i predstvaljanju srpske kulture u inostranstvu.

DOSITEJ OBRADOVIĆ: Put u rajski vrt

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige iz edicije Veliki su bili mali:

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DOSITEJ OBRADOVIĆ: Put u rajski vrt”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0