DOSIJE GOLUBIĆ – Milan Janković

Br. strana:
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 1.045,00 RSD
(Popust: 23 %)
Cena na sajtu:
800,00 RSDUšteda: 245,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DOSIJE GOLUBIĆ – Milan Janković

Mustafa Golubić je uhapšen 7. Juna 1941. godine. Znajući da je u pitanju veoma ozbiljan i iskusan obaveštajac, gestapovci su doveli čuvenog majora Hansa Helma da ga isleđuje. Mustafa Golubić nije odao ni jednog obaveštajca iz “Crvenog orchestra”, iako je bio podvrgnut strašnom mučenju. Istoričar Miodrag Janković je utvrdio da je jednom cimeru iz ćelije pred smrt poverio da zna da ga je Gestapou prijavio Josip Broz. Golubića su 11. juna 1941. godine izneli iz zatvora jer su mu isljednici praktično slomili sve kosti u telu. Streljan je u Pionirskom parku, jedva sedeći u stolici.

Vojnici Crvene armije pronašli su njegov grob u oktobru 1944. godine. Golubićevi posmrtni ostaci preneti su u Moskvu, gde je sahranjen uz najveće vojne počasti.

O svemu tome i još mnogo čemu manje znanom i neznanom čitajte u fascinantnom romanu Milana Jankovića DOSIJE GOLUBIĆ.”
Milan Janković je rođen 1961. godine u Požarevcu. Nekada je bio aktivan kao gitarista rok grupa “Hogar” i “Tamo daleko”.

Najveće dosadašnje književno priznanje dobio je osvajanjem Prve nagrade na konkursu “Milutin Uskoković” za “najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini.

U predgovoru romana:
Za Mustafu Golubića se pričalo da je govorio 14 svetskih jezika, da je učestvovao u pripremi Sarajevskog atentata i u pripremama za neuspeli pokušaj atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, 1921. godine.
Mnogi smatraju da je bio najzaslužniji i za uspeh komunizma u Evropi.
Mustafa Golubić predstavlja jednu od najuzbudljivijih životnih priča našeg doba, smatra publicist Milomir Marić.

U jednom intervjuu Koča Popović je izjavio da je svoje drugove, komuniste, ubijao za pare, a ne iz ideala.
Životni put Mustafe Golubića toliko je fascinantan da nikada ne možete znati šta je istorijska istina, a šta su čaršijska naklapanja, i kojoj je svetskoj ili domaćoj sili sve što je radio uistinu koristilo, smatra Nedžad Latić, autor knjige Boja povesti.

Golubić, mladobosanac, solunski dobrovoljac, mladi prijatelj legendarnog Apisa, odbio je na solunskom procesu biti lažni sudski svedok, mladi Stočanin, neustrašiv, hladnokrvan, general NKVD-a, Staljinov lični poverenik za velike i tajne akcije, čovek čelik sa srcem deteta, pesnik revolucije i svešenik patnje. To je istina… kaže Momčilo Jokić, istraživač zabranjenih povijesnih istina, književnik, publicist, novinar i autor senzacionalne knjige “Tajni dosije – Josip Broz”.

DOSIJE GOLUBIĆ – Milan Janković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DOSIJE GOLUBIĆ – Milan Janković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0