DJULIĆI I DJULIĆI UVEOCI – J. J. Zmaj

Br. strana: 200
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 12×17 cm, ćirilica
Edicija : Biblioteka 5+   

Cena: 528,00 RSD
(Popust: 26 %)
Cena na sajtu:
390,00 RSDUšteda: 138,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DJULIĆI I DJULIĆI UVEOCI – J. J. Zmaj

Jovan Jovanović Zmaj se uz Njegoša i Radičevića smatra jednom od najznačajnijih književnih predstavnika srpskog romantizma, a pored Đure Jakšića, smatra se drugim najvećim liričarem srpskog romantizma. Romantičarske ideje koje je u srpskoj književnosti započeo Branko Radičević, u pesništvu je nastavio Jovan Jovanović Zmaj, stvarajući jedne od najlepših i najmoćnijih pesama romantizma.

Prva pesma koju je Zmaj objavio bila je “Proletnje jutro”, izdata 1849. godine u Letopisu Matice Srpske. Već ta prva pesma odisala je toplinom koja će biti karakteristična i za njegovo ostalo pesništvo. Čak i kada je pevao o narodnim, patriotskim temama, njegove pesme nikada nisu bile hladne ili suviše oštre. Njegove patriotske pesme su snažne i značajne, nisu samo prazno pozivanje na ustanak ili tupo veličanje domovine i naroda.

Jednake takve su i njegove ljubavne pesme. Ljubav kao motiv za Zmaja bio je idealan, i upravo ga takvim prikazuje u svojim pesmama. Zmajeve ljubavne pesme smatraju se njegovim najboljima. Te pesme objedinjene su u ciklus pesama “Đulići”. “Đulići” su pesme koje govore o ljubavnoj sreći. Nastale su najlepšim godinama Zmajeva života, nakon što se verio za svoju ljubav i s njom počeo da stvara porodicu.

Ali ta sreća vrlo brzo bila je ugašena. Četvero od petero Zmajeve dece umrlo je dok su još bili deca, a od žalosti je na kraju umrla i njegova žena. Nakon ovih tragedija, Zmaj je počeo da piše drugi ciklus pesma, pod naslovom “Đulići uveoci”. Za razliku od prvog ciklusa, ove pesme su elegije, veoma tužnih tematika i sjetne atmosfere. One su izražavale svu pesnikovu bol nakon gubitka porodice.

Zmaj je bio manji romantik nego Đura Jakšić i Laza Kostić, ali više od njih vezan za pesničku tradiciju. Branko Radičević i narodna poezija su dva osnovna činioca koja su uticala na razvoj Zmajeve poetike. Do kraja je ostao veran tom osnovnom žanru njegove epohe. Uz privrženost narodnoj poeziji vezao je i porodične osećaje i ono je jedno od njegovih glavnih preokupacija.

DJULIĆI I DJULIĆI UVEOCI – J. J. Zmaj

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DJULIĆI I DJULIĆI UVEOCI – J. J. Zmaj”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0