DINASTIJA OBRENOVIĆ – Dr Željko Fajfrić

Br. strana: 765
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 17,5×25 cm, ćirilica

Cena: 4.200,00 RSD
(Popust: 24 %)
Cena na sajtu:
3.200,00 RSDUšteda: 1.000,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DINASTIJA OBRENOVIĆ – Dr Željko Fajfrić

Stvarajući i uvećavajući Srbiju od kneževske autonomije do Kraljevine Srbije vladari loze Obrenović su u privatnom životu bili veliki gubitnici. Ali možda je njihov nestanak sa istorijske scene bio najveći gubitak za Srbiju.

Više od 100 autentičnih fotografija i portreta iz vremena od Prvog srpskog ustanka do Majskog prevrata 1903. upotpunjavaju nam sliku ovog najzanimljivijeg perioda srpske istorije.

Prateći istoriju porodice Obrenović upoznajemo čitavu galeriju likova političara i njihovih savremenika. Pristupačnim pripovedačkim stilom autor nam daje njihove psihološke profile i dočarava vreme koje uskrsava pred nama.
OBRENOVIĆI: Srpska dinastija kojoj su žene došle glave

Sukobi između kralja Milana i kraljice Natalije ostavili su neizbrisiv trag u duši njihovog jedinca Aleksandra. Rastao je povlačeći se u sebe i prihvatajući dvoličnost kao jedino oružje kojim se branio u svetu odraslih. Prerano sazreo dečak bio je inteligentan, obrazovan (govorio je pet jezika) i zaljubljen u lov, ali i u starije žene. Na vlast je došao svrgnuvši namesništvo i proglasivši se punoletnim u sedamnaestoj godini.

I dok mu je otac u Evropi, u predahu između brojnih pustolovina, tražio nevestu, mlađani vladar zagledao se u udovicu Dragu Mašin, dvorsku damu svoje majke. Neki dokumenti – kojima u prilog ide i docnije kumstvo cara Nikolaja II – nagoveštavaju da je kći vojvode Lunjevice bila ruski agent i da je najveća slovenska zemlja preko nje želela da utiče na politiku mladog kralja koji je, pod očevim uticajem, više naginjao Austriji.

Kralj koji je za deset godina vladavine promenio dvanaest vlada, na zgražanje i roditelja i cele zemlje, oženio se dvanaest godina starijom Dragom Mašin, 1900. godine. „Prva kraljica Srpkinja”, kako je volela da je oslovljavaju, odmah je uzela vlast u ruke i, pored ostalog, potpuno dezorganizovala vojsku i demobilisala sve nepoželjne oficire.

Zemlja je ključala od nezadovoljstva i, da bi to nekako primirili, kraljevski par objavio je da očekuje prinovu. Po celoj Srbiji pripremane su kolevke za prestolonaslednika. Kad je podvala otkrivena, za Obrenoviće je kraj bio već opipljiv. U noći 28/29. maja 1903. grupa oficira zaverenika upala je u dvor savladavši stražu. Kralja i kraljice nigde nije bilo. Tumarajući odajama, zaverenici su u dnu jedne ugledali skrivena vratanca. Pozvali su kralja da iziđe. Posle duže ćutnje čuli su njegov glas:

– Jesu li moji oficiri verni zakletvi?

– Jesu!

Kralj je izišao iz skloništa i sačekalo ga je 30 metaka, kraljicu 18. Onda su usledila sečiva sablji. Zaverenicima ni to nije bilo dovoljno, pa su ih izbacili s dvorskog balkona na ulicu.

DINASTIJA OBRENOVIĆ – Dr Željko Fajfrić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DINASTIJA OBRENOVIĆ – Dr Željko Fajfrić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
BANER 003c