ČUDA PRESVETE BOGORODICE – Agapije Landos Krićanin

Br. strana: 220
Povez : Mek
Format : 12,5×20,5 cm, ćirilica

Cena: 380,00 RSD
(Popust: 24 %)
Cena na sajtu:
290,00 RSDUšteda: 90,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ČUDA PRESVETE BOGORODICE – Agapije Landos Krićanin

Kada neki dugogodišnji bolesnik čuje da se pojavio iskusan i pametan iscelitelj, koji leči svaku bolest, veseli se, igra i raduje se, nadajući se da će uskoro dobiti željeno zdravlje. Dakle, vi koji imate bolest neku duševnu i telesnu, radujte se, i veselite se, igrajte, slavite i duhovno praznujte. Ili, bolje reći, veselimo se svi i slavimo, jer se obogatismo jednim slavnim isceliteljem, koji besrebreno i bez nagrade i odasvud, bez ikakvog uzimanja darova isceljuje svaku nemoć.

Ali ko je taj toliko milostiv i premudar iscelitelj? To je zajednička pomoćnica svih nas hrišćana, i moliteljka Boga i najtoplija posrednica, prosvetljenje” onima koji su u tami, pristanište nevoljnika, izbavljelje porobljenih, uteha nas koji plačemo, raslabljenih podizanje, nada beznadežnih, savršeno izbavljenje svih očaj nih, carica anđeoska, najčasnija i najsvetija od svih stvorenja, Prisnodeva Bogorodica, zajednički iscelitelj nemoćnih i žalosnih, i prema Vladici drugi utešitelj, koji izbavlja i grabi svakoga dana tolike grešnike iz ruku besovskih. koliko hromih i raslabljenih podiže, koliko mrtvih ožive, koliko utamničenih oslobodi, koliko bolesnih od različitih bolesti isceli i u potpuno zdravlje dovede? Zaista, voljeni, kada bih imao sve jezike anđela i ljudi, opet ne bih mogao da ispričam: bezbrojna i preslavna čudotvorstva, Dobročiniteljka, na zajedničku korist svih nas hrišćana.

Ali zašto je to čudno, jer i njene sluge čine takva čudesa? Koliko samo učini mirotočivi Nikola, Trimitunski Spiridon, Neokesarijski Grigorije i drugi bezbrojni. I kada oni silom božanstvenom i njenom pomoći mogahu to učiniti, koliko mislite da može postići Vladwpщa svih, koja rodi Boga? Kako da nije najveće čudo i najdivnije čudotvorstvo to što jedna devojka rodi Boga svih? Pošto se, dakle, toliko oblagodati od sina svoga, nije neobično da čini takva čudotvorstva, jer gde Bog hoće, pobeđuje se poredak prirode, i gde Bog deluje, tamo nema mesta nedelotvorstvu.

Da razume, dakle, i da zna svako koliku pomoć nalazi dušom i telom imajući ljubav i pobožnost prema ovoj nebeskoj carici. Stoga htedoh da napišem o nekom od njenih bezbrojnih čuda, koja činjaše svakoga dana, te koji ih budu čitali da njima podignu neradne i lenje na pokajanje i na ljubav prema Prisnodevi Vladičici, a vrle i podvižnike na veći podvig i topliju pobožnost ka njoj. Primite, dakle, u Hristu braćo, ovaj dar kao mnogocen, duši koristan i spasiteljan. I da se niko ne protivi od mudrih i književnih, i da ne govori niti za jedno čudo da nije istinito, i kako je to moj pronalazak, jer takav će, kao protivnik istine, imati suparnicu Presvetu Bogorodicu. Ne napisah ništa iz svoje glave, nego onako kako nađoh naštampano u različitim knjigama italijanskih i grčkih učitelja, tako i ja napisah. Mnogo je čuda za koja se ne napisa niti godina, niti mesto gde behu, niti barem imena ljudi. I htedoh u njima da napišem prema svom kako bi svako čudo imalo ime, mesto i vreme, verujući da je tako bolje, ali moj duhovni otac zapovedi mi da ne dodajem ništa od sebe, osim da pišem kako ona ranije behu napisana, da ne bi niko činio ništa drugo u ljubavi i želji protiv Dobročiniteljke naše i Posrednice, nego da prema njoj gaji još veću pobožnost, i da čita svakog dana po 24 iko sa, to jest ,,Anđeo predstatelj” i šta je po tome, jer će zbog toga steći mnogu korist svojoj duši. A ko je, opet, veoma grešan, da ne upada u očajanje, nego da ima svu svoju nadu u beskrajnu milost svemilostivog Boga i uzdanje u Prisnodevu. I ispovedavši se sa smernošću, da čuva tvrdo kanon duhovnikov, i tako da ima nadu da ga neće ostaviti Presveta Bogorodica ako bude mučen, nego da će ga udostojiti večnog blaženstva, kao što se ovde unutra vidi koliku milost učini prema nekim grešnicima, iako im behu velika bezakonja, ali pošto to mrzahu iz sveg srca i plakahu mnogo vremena, udostojiše se prošenja.

I zbog toga, kao što vidiš, napisah ovu knjigu, to jest zbog onih koji oskrnaviše što je po liku i po podobiju Božijem, kako ne bi očajavali za spasenje svoje, misleći da neće naći oproštaj, budući da nije bezakonje što bi pobedio božanstveno milosrđe i milost, osim da za iste ne bude sa lukavstvom i veštinom, nego od nenadanja, ili nevolje ili od telesnog iskušenja. Kada neko učini jedan greh i ne zna tog časa težinu njegovu, ili ima veliko telesno iskušenje, ili bludi, ili mu zadaju teške i različite muke i, ne mogavši istrpeti ih, odrekne se vere, ili učini neko drugo, tome slično bezakonje, a da to nije od njegovog lukavstva i zlobe, nego je nastalo besovskim sadejstvom i pobudom prurode. I kada se pokaje i upadne u ovo, upodobljava se milosti, jer Vladici čovekoljubno pobeđuje svako beščašće. Zaista, i bol pokajanja treba da bude jednak sa grehom, to jest, koliko duševna rana beše smrtonosna, tolika, i još ljuća, da bude odmazda za pokajalje, i uzdasi, udaranja u prsa, i točenja suza. A kada bude greh, osim nekog više rečenog iskušenja, nego od zla i žudnje, kao što neki bezumni čine govoreći: “Da ispunimo sada telesne želje, i kada se nasladimo u svetu, odstupićemo iz njega da bismo uradili nešto za svoju dušu.” Takvi se ne udostojavaju vremenu pokajanja od Boga, nego pre vremena, kada ne očekuju, skončavaju, jer sagrešuju voljno i smišljeno, sa lukavstvom i sa mržnjom prema Bogu.

Ovo pišem radi nekih neknjiževnih i prostih da ne upadnu u prelest ovu, čuvši ovde u ovoj knjizi, kao mnogi bludnici, razbojnici, i oni koji se spasiše odrekavši se Gospoda, pošto pribegoše zaštiti i pomoći Bogorodičinoj, i da ne kažu: “Da sagrešimo i mi, a posle uz malo pokajanja da možemo da primimo oproštaj: Nemoj to da neko pomisli, nego svako ko čita ova čudesa i razume ih, od njih da ima slobodu prema Bogu njegove sveprečiste Matere. Ako, dakle, ima malu neku vrlinu i prema Bogu pobožnost, da ne posustaje, nego da umnožava dobro koliko može, i da čita po sve dane molitve upućene Bogu i Prisnodevi, i kanone, moleći se da ga udostoje da Skonča u dobrom životu i da se nađe u njemu.

Ako i opet bude potonuo u mnogim bezakonjima, da se ne uplaši od mnoštva svojih sagrešenja, niti da se boji zakašnjenja, jer Vladika premilostivi, kao mnogomilostiv, platiće onome koji prispe u poslednji čas, kao i onom koji je radio od prvog časa. I poslednjeg će pomilovati i nagraditi kao i prvog, osim da pribegne ka zajedničkoj zastupnici i spasenju svih nas grešnih, Prisnodevi i Bogomateri. Jer ko ima ovu pomoćnicu i zastupnicu kod Vladike, udostojiće se oproštaj a, jer mnogo može molitva Maternja za umoljenje Vladike. Njenim molitvama udostojićemo se nebeskog blaženstva u Isusu Hristu, Gospodu našem, kome slava u vekove. Amin.

ČUDA PRESVETE BOGORODICE – Agapije Landos  Krićanin

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ČUDA PRESVETE BOGORODICE – Agapije Landos Krićanin”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara