CRVENA KUGA – Antonije Djurić

Br. strana: 256
Povez: Tvrd, prošiveno
Format: 17,5×20 cm, ćirilica

Sadržaj:

CRVENA KUGA – Antonije Djurić

Novo izdanje iz 2017 godine… tvrd povez, zaštitna korica, luksuzna oprema

Upečatljiva knjiga o komunističkim zločinima i nepočinstvima. Otkrijte kako su komunisti satirali duhovno i fizičko biće srpskog naroda montiranim suđenjima, tamničkom torturom i masovnim streljanjima. Napisano na osnovu autentičnog iskustva.

„Imao sam osećanje dok sam čitao knjigu Antonija Đurića da bih voleo da to nije istina. Neke delove sam čitao po dva puta, jer sam mislio da ih nisam razumeo čitajući prvi put. Jednostavno govoreći, ova knjiga mrtvih mi liči na ručni spomenik. Pošto spomenika nema svako će uzeti tu knjigu i nositi je sa sobom. To je od papira, nije od kamena, ali su tu upisana imena onih kojih treba da se sećamo.“

Ko je Antonije Djurić?
Jedan od retkih nacionalnih pisaca današnjice, neustrašivi borac protiv komunističkog jednoumlja, sužanj Titovih kazamata od golobradih dana, autor kultnih dela „Solunci govore“, „Žene Solunci“ i „Za čast otadžbine“, književnik Antonije Đurić ceo svoj život posvetio je dokazivanju stradanja srpskog naroda „od tuđih i svojih“. Kainovski greh sledbenika petokrake, pola veka bezmalo dug, urezao je duboke tragove na duši mu i telu u sremsko-mitrovačkoj robijašnici, gde je sa mnoštvom časnih srpskih intelektualaca delio glad, žeđ i druge muke, a nadasve veru u živog Boga. I tu su nastajale prve stranice njegovih pisanija. Ne u radnoj sobi za pisaćom mašinom, već tu, u zloglasnom zatvoru užičke OZNE. Mnogi bi danas prigrlili Antonijeve knjige, oteli mu deo sužanjskih godina, ne bi li sprali prljavštinu sa svojih biografija.

Novinar, publicista, autor kultne drame “Solunci govore” i potresne knjige “Crvena kuga”. Antonije Đurić rođen je u Sjenici 1929. godine. Gimnaziju je učio u Užicu. Antonije Đurić— najveći deo svoga radnoga veka proveo je radeći kao novinar u ‘Ekspres politici’. Bio je jedini novinar u ‘Politikinoj’ kući koji je javno iskazivao svoje pravoslavna i srpska nacionalna ubeđenja. Znalo se za njegova tamnovanja i, za čudo, za te reči nisu ga dirali. Sredinom druge polovine sedamdesetih godina dvadesetoga veka u ‘Ekspres politici’ počeo je da izlazi njegov feljton ‘Solunci govore’ što je ovom listu tada donelo veliki ugled i tiraž. Tada je srpskoj javnosti prvi put skrenuta pažnja da u srpskom narodu, tu među njima, žive časni ljudi, vitezovi, ratnici iz Prvoga svetskoga rata. Posle feljtona Đurić je objavio i knjigu pod istim naslovom čije se prvo izdanje pojavilo 1978. godine i do sada doživelo devet izdanja. Deseto se upravo priprema. Tek posle Đurićevog feljtona i knjige počeli su u Srbiji da se pišu naučni i publicistički radovi koji su se bavili srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.

Antonije Đurić nije istoričar, već svedok istorije, smrti i masovnih grobnica. Kako sam kaže, rastao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici kraj brojnih uglednih ljudi poput slavnog pisca Borislava Pekića, čestitog mučenika za veru Hristovu prote Save Bankovića… Danas mu je 85 godina.

CRVENA KUGA – Antonije Djurić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “CRVENA KUGA – Antonije Djurić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
BANER 003c