ĆELIJA OTVORENIH VRATA – Manfred Petrović

Br. strana: 280
Povez : Mek
Format:14 ×21 cm, latinica

Cena: 900,00 RSD
(Popust: 6 %)
Cena na sajtu:
850,00 RSDUšteda: 50,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ĆELIJA OTVORENIH VRATA – Manfred Petrović

Kada se pred čitaocima pojavi roman koji svojim neopipljivim granicama i razuđenim beskrajem zaokruži priču i smesti je u jednu knjigu, svako će morati da prizna da se na književnoj sceni pojavilo jedno nesvakidašnje delo.

Ćelija otvorenih vrata Manfreda Petrovića su jedno od njih, moderno u svojoj psihološkoj niti, tendenciozno u kritičkom kursu, sveprožimajuće u filozofskom lahoru i nadasve realistično u životnoj slici perspektive tridesetogodišnjaka u jednoj srpskoj palanci.
Matori je lik nalik na mnoge iz današnjeg vremena i društva, sa svojih trideset godina preturio je mnogo toga u životu, od bezbrižnog detinjstva do mladosti presečene odlaskom na ratište, ljubavnih trouglova, nesrećne veze i latentne narkomanije. Kada ga u jednoj novogodišnjoj noći kobna smeša opijata i alkohola povede u osvetu bivšoj
devojci i njenom novom momku, završiće sa autom zakucanim u drvo i u komi iz čijeg lavirinta retko ko uspe da se vrati među žive.

Međutim, baš tada i tamo, u tom limbu senki i raskršća spoznaće suštinu sebe i svog bivstva i poželeti da zaigra na još jednu kartu – onu koja mu pruža novu šansu za život.

U ovom romanu podeljenom na dva dela, Raskršće i Maturanti, ništa nije uobičajeno. Svaki od njih nosi zasebne atmosfere, vremenske odsečke, pripovedačke perspektive i teme. Zajednički im je Matori i poruka u kojoj se svako od nas pronalazi i zahvaljujući kojoj roman po završetku čitanja vuče da se vratimo na početak i sa sasvim novim utiscima I znanjima krenemo ponovo na put besmisla i smisla, predvorja pakla i povratka u životni raj, podsvesti i svesti, slobode i ropstva sopstvene duše.

Raskršće nas neće lako uvući u svoju radnju već će vam biti potrebni saradnja, pažnja, koncentracija. U svetu halucinacija, vizija I najdubljih podsvesnih strahova Matori će biti putnik kroz prazninu ove i one realnosti, između materijalnog i onostranog, predvođen Haronom, lađarom koji ga na danteovski način provodi kroz predvorje pakla čekajući da prođu tri dana i tri noći, da pronađe svoj mir pa da ga poveze na put bez povratka. U tom neobičnom limbu Raskršća, Hotela sa hodnicima, sobama i ćelijama skrivaju se najtananije uspomene duše, ali i želje, žudnje, strepnje i nade. Skriva se cela sudbina rasečena na parčiće i pomešana apsurdom današnjice iz koje ni na onom svetu nema bekstva. Ali skriva se i šansa da čovek sam spozna svoje greške I propasti i dosegne spas.

Prvi deo romana tako izrasta u najmoderniji segment knjige, obojen pesimizmom i bekstvom od stvarnosti, gde ga neobična književna tehnika vodi ka romanu eseju, u kome se fabula smenjuje slikama proisteklim metodom asocijacija, ali i logičkim razvijanjem misli koje idu ka svom cilju – spoznaje najudaljenijih kutaka duše i samozatočenja. Opet, u Raskršću se stvaraju najjače spone filozofske i psihološke niti jer daju analizu svesti i anatomiju rascepa ličnosti, bekstvo od zavisnosti, prokletstva domaće svakidašnjice, ali I nagoveštaj jednog psihološkog eksperimenta – rijalitija koji simbolizuje sve sabrano u limbu – šoua Ćelija otvorenih vrata.

Sa druge strane, Maturanti je životna slika srpske provincije koja iz prizme šestoro likova zadire u potkožni sloj zaparložene sredine u kojoj je, bez obzira na materijalno, bračno i psihičko stanje, mladi čovek osuđen jedino da se vrti ukrug, zarobljen odgovornostima i potajnim željama, zrelošću i nezrelošću, realnošću i bekstvom u snove. Ovde su sa čestim primesama humora na postavu izvrnuti muško-ženski odnosi,
mentalitet i svakodnevni problemi i težnje, diskretno dajući duboku kritiku društva koju svaki od ovih likova nosi u sebi, a najviše oni koji su je najmanje svesni.

Međutim, ma koliko na prvi pogled delovao mistično i ezoterično, roman pruža jednu opipljivu egzistencijalističku poruku koja ga i vraća u stvaran i realan svet. Ona se skriva u svakom osećanju očaja, teskobe, ništavila i straha Matorog, pa čak i u najbliskijim dodirima sa smrću, a to je da je najjasniji put ka životu i njegovom smislu sloboda duše u kojoj čovek postaje svestan da sam sebi postavlja vrednosti, bira svoj put i shvata da je ništa drugo do osuđen da bude odgovoran za sve ono što zaista jeste.

ĆELIJA OTVORENIH VRATA – Manfred Petrović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ĆELIJA OTVORENIH VRATA – Manfred Petrović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
BANER 003c