ČE za svakoga

Br. strana: 115
Povez : Mek
Format : 12×18 cm, latinica

Cena: 240,00 RSD
(Popust: 25 %)
Cena na sajtu:
180,00 RSDUšteda: 60,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ČE za svakoga

ČE za svakoga – Knjiga u kojoj je opisano sve ono što ukratko treba znati o Ernestu Če Gevari.

Njegov životni put dok još nije postao svetski poznat, pohod sa Kastrom na Kubu i kubanska revolucija, misija u prašumama Konga i napori za rušenje režima u Boliviji. Če Gevara kao planetarna ikona i idol svih generacija ubeđenih revolucionara.

Čitajući različite knjige o Če Gevari na raznim jezicima autor je rešio da napravi mali objektivni priručnik o argentinskom revolucionaru oslobođen od ličnog, ideološkog ili političkog suda, jednostavnu biografiju koja se zasniva na činjenicama, a ne na pretpostavkama i špekulacijama.
Ernesto Gevara de la Serna, poznatiji kao Če Gevara ili samo Če, bio je marksistički revolucionar i saveznik Fidela Kastra, a vremenom je postao ikona moderne kulture.

Rođen je 14. juna 1928. godine u Rosariu, u Argentini kao najstariji od petoro dece. Kao vrlo mali oboleo je od teškog oblika astme i zbog toga imao mnogo poteškoća. Odlučan da pobedi svoju bolest, često je bio fizički aktivan, plivao i igrao ragbi.

Kao veliki protivnik politike Sjedinjenih Američkih Država, sledio je Kastrov režim koji naginje ka Sovjetskom Savezu prilikom kubanske revolucije, u kojoj je odigrao jednu od najvažnijih uloga. Bio je pametan, posvećen, odlučan i žestok. Dobio je poziciju komandira i pripremanje pobunjenika shvatio je vrlo ozbiljno. Dobro je umeo da organizuje svoje ljude od kojih je zahtevao maksimalnu disciplinu i naporan rad. Povremeno je dozvoljavao stranim novinarima da posećuju njegov kamp i pišu o revoluciji. Njegova četa bila je vrlo aktivna i učestvovala je u nekoliko poduhvata sa kubanskom vojskom.

Kao rezultat Američkih trgovačkih sankcija i neuspešnih reformi, kubanska ekonomija je posrnula. Tokom ovog teškog perioda Če Gevara se često svađao sa ostalim kubanskim liderima. Kasnije je izrazio želju da proširi revoluciju i na ostale delove sveta, a 1965. godine Kastro je objavio da je Če napustio Kubu.

Proveo je nekoliko meseci u Africi, tačnije u Kongu, pokušavajući da obučava pobunjenike za gerilski rat. Njegovi napori nisu urodili plodom pa se 1966. godine potajno vratio na Kubu. Sa Kube otišao je u Boliviju kako bi predvodio pobunjeničke snage protiv vladavine Renea Barientosa Ortunja. Uz pomoć SAD, Vojska Bolivije zarobila je Če Gevaru i nekolicinu koja se i dalje borila uz njega. Če Gevara pogubljen je 9. oktobra 1967. godine u bolivijskom selu La Igera. Njegovo telo položeno je na, kako se verovalo, tajno mesto, ali su 1997. godine njegovi ostaci otkriveni, ekshumirani i vraćeni na Kubu gde su ponovo položeni u zemlju.

Če Gevara se od svoje smrti smatra legendarnom političkom figurom. Njegovo ime se često izjednačuje sa pobunom, revolucijom i socijalizmom. Drugi ga se, međutim, i dalje sećaju kao nemilosrdnog upravnika zatvora na Kubi koji je dozvolio da stotine ljudi bude pogubljeno bez sudskog procesa. Če Gevarin život je i danas predmet velikog interesovanja publike pa se tako o njemu i dalje govori kroz brojne knjige i filmove.

ČE za svakoga

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ČE za svakoga”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara