ČAJEVI, NAPITCI i MELEMI OD LEKOVITOG BILJA- Dr Dragoljub Žunić

Br. strana: 206
Povez : Mek
Format : 12×20 cm, latinica

Sadržaj:

ČAJEVI, NAPITCI i MELEMI OD LEKOVITOG BILJA- Dr Dragoljub Žunić

Primena lekovitog bilja, čajeva i melema u lečenju je prisutna od pamtiveka. Danas ona nije kao što je bila pre stotinu, pre pet stotina ili pre hiljadu godina, ali oduvek je upotreba lekovitog bilja u lečenju, običajima i ritualima definisala i medicinski aspekt i etno-kulturološki prostor jednog naroda. Pogrešna je često proturana teza da se lekovitim biljem leči sirotinja ili narodi niže zdravstvene kulture. Naprotiv, lečenje lekovitim biljem, čajevima i melemima tj. preparatima na bazi lekovitog bilja odlika su visoke zdravstvene svesti i mudre socijalne politike.

U nekim slučajevima primena istog može biti dodatna – u nekim samostalna terapija. Uobičajeno je mišljenje da preparati na bazi lekovitog bilja imaju blago delovanje i da se koriste kao preventiva kod nekih blažih poremećaja i početnih stanja oboljenja, a retko ili nikako kod težih, hroničnih formi. Ovo jeste praksa, što ne znači da i u nekim težim slučajevima nema mesta preparatima na bazi lekovitog bilja.

Vrlo su dragoceni “informatori” na terenu koji žele da pričaju o upotrebi lekovitog bilja u njihovom kraju. Po većim zabitima postoje porodice u kojima se određeno znanje čuva i prenosi s kolena na koleno. Još se sećamo čuvenog narodnog travara Jove Mijatovića sa Romanije ili Jova Šaljića iz Berana.

Iz sadržaja knjige ČAJEVI, NAPITCI i MELEMI OD LEKOVITOG BILJA- Dr Dragoljub Žunić :

– biljke zastupljene u knjizi: angelica krasovac,artičoka, bagrem, badem, bela vrba, beli luk, bela rada, beli I veliki slez, bokvica, božur, bor, borovnica, bosiljak, breza, bršljan, brest, celer, cimet, crni luk, crni dud, slez, čičak, čuvarkuća, dan I noć, dilji bosiljak, divlji kesten, đurđevak, gavez, glog, hajdučka trava, hmelj, imela, jagoda, jagorčevina, jasen, kantarion, jorgovan, kesten, kim, kopriva, konoplja, krompir, krastavac, kruška, kukuruz, kupina, kupis, lavanda, lincura, limun, lipa, lovor, majčina dušica, mak, malina, maslačak, maslina, mirođija, mušmula, muška bokvica, nana, neven, ovas, orah, paprika, paradajz, pelen, peršun, pirinač, podbel, praziluk, rastavić, ren, rotkva, ruža, ruzmarin, spanać, timijan, trešnja, troskot, vinova loza, zimzelen, zova, šaftan, šargarepa, šimšir, šljiva, žalfija, ..

Knjige istog autora:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0