BLUZ PRE SVITANJA – Miroslav Mićić

Br. strana: 92, crno-bele slike
Povez : Mek
Format : 11×17 cm, latinica
Edicija : yu rock legende

Cena: 270,00 RSD
(Popust: 19 %)
Cena na sajtu:
220,00 RSDUšteda: 50,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BLUZ PRE SVITANJA – Miroslav Mićić

Knjiga o bluzu i čuvenom John Lee Hookeru.

John Lee Hooker je bio jedan od najcenjenijih i uticajnijih bluz pevača koji je bio i kompozitor, gitarista.

Hooker je rođen kao jedanaesto dete u porodici siromašnog napoličara duboko na jugu Mississippija, pa za njega kažu da je posljednji veliki američki muzičar, koji je imao izravnu vezu sa krajem gdje se taj muzički žanr rodio. Kao teška sirotinja i on se vrlo rano otisnuo iz roditeljskog doma (sa 15 godina) i otisnuo na sever, koji je onda nudio bolje uslove američkim slabo školovanim crncima.

Od 1940-ih se skrasio u Detroitu, koji je tad postao jedan od centara u kom se rađao blues i počeo se intenzivno baviti muzikom. Svoj prvi #1 – Boogie Chillun, prodan u preko milion primeraka snimio je 1948. Nakon tog je redjao nove hitove I’m In The Mood, Crawling Kingsnake i Boom Boom, koji mu je ostao najveći. Između 1950-ih i 1960-ih samo je diskografska kuća – Vee Jay Records, snimila preko 100 njegovih pesama.
Od 1970. John Lee živi u Kaliforniji, tu je počeo sarađivati sa brojnim rock muzičarima, između ostalog i sa Van Morrisonom i sastavom Canned Heat, sa kojima je snimio nekoliko albuma i svirao na turnejama po Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Hooker se posebno intezivno bavio koncertima tokom 1970-ih i 1980-ih, interes publike za svoju muziku vratio je albumom – The Healer iz 1989. koji se ponovno prodavao u milionskim primercima.

Nakon Healera snimio je albume Mr. Lucky, Boom Boom, Chill Out, Don’t Look Back i Best of Friends.

Za svoj rad, primljen je 1991. u kuću slavnih – Rock and Roll Hall of Fame, a 11. septembra 1997. dobio je svoju zvezdu na hollywoodskom bulevaru slavnih. A od 1997. vodi blues klub – Boom Boom Room, u San Franciscu. Za album Don’t Look Back kog je snimio u proljeće 1997. u saradnji sa Van Morrisonom, koji mu je bio producent i sastavom Los Lobos, sa kojima je i pre sarađivao i koji su bili njegovi fanovi, dobio je – 1998. dva Grammya.

Krajem oktobra 1999. snimio je svoj poslednji album Best Of Friends, sa pesmama koje je izveo sa brojnim slavnim muzičarima, poslednih dekada, i novom verzijom svog prvog hita – Boogie Chillun.

Kroz sećanja, danas ozbiljnih ljudi, ispričana je priča o čoveku, bluz majstoru koga nisu pratili skandali, koga nisu čuvali telohranitelji, koji je bio kao sav normalan svet.

 

BLUZ PRE SVITANJA – Miroslav Mićić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BLUZ PRE SVITANJA – Miroslav Mićić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara