BIJELO DUGME – Živko M. Bojanić

Br. strana: 95, crno-bele slike
Povez : Mek
Format : 11×17 cm, latinica
Oblast : Biografije, Publicistika

Cena: 200,00 RSD
(Popust: 15 %)
Cena na sajtu:
170,00 RSDUšteda: 30,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BIJELO DUGME – Živko M. Bojanić

Prvi – pravi i najveći rokenrol sastav!

Od mnogih osporavani, za sve nedostižni, “Dugmići” su stigli na vrh namenjen samo najvećima… Zahvaljujući nesvakidašnjem talentu i upornošću, predanošću Gorana Bregovića sa zaleđinom tada pevača u usponu Željka Bebeka I ostalim članovima benda koji su bili u senci ali bez kojih sigurno Bijelo Dugme ne bi postalo to što jeste.

Istorijat benda, anegdote, fotografije, diskografija, komentari rock kritičara.

Prvi put u jednoj knjizi, intimne i životne priče o njihovim usponima i padovima, dečačkim snovima, budućoj slavi i uspesima, životnim prekretnicama i nedoumicama, priznanjima i zajedljivim osporavanjima malograđanske čaršije.
Bijelo dugme, je jedna od najpoznatijih jugoslavenskih rock grupa, osnovana u Sarajevu 1974. godine. Iako je grupa zvanično formirana 1974. godine, članovi standardne postave, gitarista Goran Bregović, vokal Željko Bebek, bubnjar Ipe Ivandić, klavijaturista Vlado Pravdić i bas gitarista Zoran Redžić su bili i ranije okupljeni u grupi Jutro. Debitantski album Kad bi’ bio bijelo dugme, objavljen 1974. godine, sa prepoznatljivim hard rock zvukom uz primjesu balkanskog folk uticaja, donio im je popularnost širom države. Nekoliko sljedećih albuma, sa sličnim zvukom, održavali su ogromnu popularnost grupe a njihove simfonijske balade s poetskim tekstovima su hvaljene od strane kritičara. U ranim 1980-im, sa pojavom novog jugoslovenskog muzičkog talasa, grupa se prilagodila novoj situaciji, zadržavajući epitet jedne od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon što je Bebek 1983. godine napustio grupu, istoj se pridružuje vokal Mladen Vojičić Tifa, sa kojim je bend snimio samo jedan, nazivu grupe istoimeni album. Zadnji vokal benda, Alen Islamović, pridružio se grupi 1986. godine sa kojom je snimio dva albuma. Pogoršavanjem opće situacije i rastom nacionalnih tenzija u Jugoslaviji, grupa se raspada 1989. godine. 2005. godine, grupa se ponovo okuplja u postavi u kojoj se nalazila istaknuta većina muzičara koji su prošli kroz grupr, uključujući sva tri vokala, za tri održana koncerta u tri različita grada i države, u Sarajevu, u Zagrebu i u Beogradu.

BIJELO DUGME – Živko M. Bojanić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BIJELO DUGME – Živko M. Bojanić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0