BIBLIJA- Gistav Dore

Br. strana: 433, crno-bele slike
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 20×29 cm, ćirilica
Oblast : Istorija, Pravoslavlje, religija

Sadržaj:

BIBLIJA- Gistav Dore

Ilustrovana Biblija Gustavea Dorea, jednog od najvećih francuskih ilustratora i rezbara 19.veka do danas je ostala nenadmašena po svojoj umetničkoj vrednosti. Sadrži 230 ilustracija Gustava Dorea iz Novog i Starog zavjeta. Doreove ilustracije opisuju popularne scene i osobe iz Biblije, prikazuju ih na poetičan i maštovit način. Luksuzno izdanje, tvrdi povez, ilustrovano a obuhvata
Sveto pismo Staroga zaveta koji je preveo Ðura Daničić, a Novi zavet po prevodu Vuka Karadžića.

Gistav Dore genijalni grafičar, neshvaćeni slikar, omržen među kritičarima. Biografi Dorea opisuju kao čoveka sa toliko smisla za umetnost, da zli jezici nisu imali šta da mu zamere – osim prevelikog talenta. Iako za života nikada nije bio u potpunosti priznat od strane stručne javnosti, danas je presuda jednoglasna- Dore je jedan od najvećih ilustratora svih vremena.
Gistav Dore rodio se 1832. godine u Francuskom gradu Strazburu, poznatom po katedrali koja je u ono vreme bila na najviša građevina na svetu. Najranija Doreova sećanja bila su vezana za legende o katedrali: o čudesnom majstrou Ervinu koji je projektovao, o „dami u belom“ koja se noću pojavljivala na stepeništima i balkonima katedrale, o zamađijanim muškarcima koji su nastradali dok su pokušavali da je prate u njenim vratolomnim šetnjama.

Knjige iz iste oblasti:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0