BELA PUDLICA – Aleksandar Kuprin

Br. strana: 62
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14,5×20,5 cm, ćirilica

Cena: 450,00 RSD
(Popust: 16 %)
Cena na sajtu:
380,00 RSDUšteda: 70,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BELA PUDLICA – Aleksandar Kuprin

BELA PUDLICA, roman i klasično delo ruske literature za decu, u kojoj je majstor realističke proze Aleksandar Kuprin, ispričao dirljivu povest o lutajućem verglašu, starcu Martinu Lodošiku, njegovom malom prijatelju i saradniku, dečaku Dergiju i pudlici s imenom Arto.

Na svom putu greškom nailaze na plemićko imanje i razmaženka Trilija, koji želi Artoa za sebe.

O autoru:

Alexander Ivanovič Kuprin  – Ruski pisac s početka 20. veka, koji je ostavio primetan trag u literaturi. Tokom svog života, on je spajao književno stvaralaštvo sa vojnom službom i putovanjem, bio je odličan posmatrač ljudske prirode i ostavio iza sebe priče, priče i eseje iz žanra realizma.

Aleksandar Ivanovič rođen je 1870. u plemićkoj porodici, ali je njegov otac umro vrlo rano, pa je odrastanje dječaka bilo teško. Zajedno sa majkom, dječak se preselio iz regije Penza u Moskvu, gdje je poslan u vojnu gimnaziju. To mu je odredilo život – narednih godina bio je nekako povezan sa vojnom službom.
Godine 1887. upisao se u časnika, tri godine kasnije završio je obuku i otišao u pešadijski pukovnik stacioniran u Podolskoj pokrajini kao potporučnik. Godinu dana ranije u novinama je objavljena prva priča pisca novajlija, “Poslednji debi”. I tokom četiri godine njegovog rada, Aleksandar Ivanović je poslao još nekoliko radova za štampanje – U mraku, Upit i Mesečina noć.

Nakon penzionisanja, pisac se preselio da živi u Kijevu, a zatim je dugo putovao po Rusiji, nastavljajući da prikuplja iskustva za sledeće radove i periodično objavljuje priče i romane u književnim časopisima. Početkom 1900-ih, postao je blisko upoznat s Čehovom, Buninom i preselio se u severnu prestolnicu. Najpoznatija dela pisca – “Granatna narukvica”, “Jama”, “Dvoboj” i dr. Objavljena su u periodu od 1900. do 1915. godine.

Početkom Prvog svetskog rata, Kuprin je ponovo pozvan na službu i poslan na severnu granicu, ali je ubrzo demobilisan zbog lošeg zdravlja. Aleksandar Ivanovič je shvatio revoluciju 1917. dvosmisleno – pozitivno je reagovao na carsko odricanje, ali je bio protiv boljševičke vlade i bio je skloniji ideologiji društvenih revolucionara. Stoga se 1918. godine, kao i mnogi drugi, preselio u francusku emigraciju – ali se još godinu dana kasnije vratio kući kako bi pomogao ojačanom pokretu bele garde. Kada je kontrarevolucija pretrpela konačni poraz, Aleksandar Ivanović se vratio u Pariz, gdje je godinama živio tiho i objavljivao nove radove.

 

BELA PUDLICA – Aleksandar Kuprin

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BELA PUDLICA – Aleksandar Kuprin”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara