AVRAM TU NIŠTA NE MOŽE – Efraim Kišon

Br. strana: 162
Povez : Mek
Format : 12×19 cm, ćirilica

Cena: 660,00 RSD
(Popust: 27 %)
Cena na sajtu:
480,00 RSDUšteda: 180,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

AVRAM TU NIŠTA NE MOŽE – Efraim Kišon

Majstoru pera kakav je Efraim Kišon i najbeznačajnija sitnica iz svakodnevnog života može da posluži kao tema za kratku humorističku priču. Obične stvari, dovedene do apsurda, često će nagnati čitaoce da i sopstveni život i probleme posmatraju s vedrije strane.

,, Gospode, o Gospode ” zavapi Avram i baci se u prašinu. ,,Da li je zaista istina da će mi žena Sara u zrelom dobu od devedeset godina roditi još jednog sina ? Uz svo strahopoštovanje prema tebi, nije li ipak reč o nekom nesporazumu?

,, Glavu gore, Avrame, ne plaši se“ odgovori Svemogući. ,,Hoću da ti potomstvo bude brojno kao zrnca prašinena zemlji”

,,Nisam ja mislio na kvantitet već na kvalitet” promrlja Avram. ,,I ja ću Gospode, uskoro napuniti stout, a sudeći po biološkim saznanjima, plodovi moje starosti biće prilično smešna čeljad. ”

Ali nebo je bilo obavijeno ćutanjem. ,, Pa dobro, onda ” ispravi se Adam. ,, Šta ja tu mogu! ”

Satiričar, jedinstven po svome stilu, pričama u kojima se mogu prepoznati svi iako je on `na tapet` svog `suvog i urbanog humora` često stavljao običan život u Izraelu, uključujući svoje najbliže okruženje pa i sebe.
Kišon je zapravo čitaocu nudio ogledalo u kojem on može da pronađe mnogo toga sa čime može da se poistoveti.

Efraim Kišon – humorista raskošnog talenta

Efraim Kišon je jedan od najcenjenijih i najuticajnijih satiričara na svetu. Za sebe je uvek govorio kako sebe ne smatra piscem već osobom sa dobrim smislom za humor. Njegov spisateljski talenat prepoznali su milioni ljudi širom planete i već decenijama uživaju u delima koja su iza njega ostala. Kišon je takođe bio i scenarista, dramaturg i uspešni filmski reditelj.

Ukoliko do sada niste čitali njegove knjige, za neke ste sigurno morali čuti budući da su „Kod kuće je najgore“, „Kita boli more“, „Nije fer Davide“, „Lisac u kokošinjcu“… širom sveta prevođene i obavezni deo kućnih biblioteka. Na Kišonovom humoru i pripovetkama odrastale su generacije, a mnogi danas uspešni autori ističu koliki uticaj je na njih ostavilo Kišonovo pripovedanje i specifičan stil.

U opšte poznate detalje njegove biografije i sitne pojedinosti ne bih zalazila budući da zainteresovani lako mogu da dođu do željenih podataka. Ono što je po mom mišljenju značajno izdvojiti su crtice iz biografije koje su ga oblikovale i načinile piscem u kome mogu uživati sve generacije. Rodio se u Budimpešti i to je u izvesnoj meri odredilo i njegov kasniji put i uticalo na neke životne odluke.  Imao tu nesreću da završi u koncentracionom logoru za vreme Drugog svetskog rata, a od sigurne smrti dva puta se spasao. Prvog puta spasilo ga je poznavanje pravila šaha i mogućnost da bude partner u šahu nadzorniku logora, a drugi put je preživeo zahvaljujući pukoj sreći  jer je o životu i smrti odlučivalo to koje mesto u koloni zauzimate (ubijali su svakog desetog).

Kišon spada u one malobrojne pisce koji mogu da se pohvale da su za života postali klasici, a njegove priče su toliko vanvremenske i univerzalne da će svako veoma lako i u prvom susretu sa njima pronaći unutra delić sebe i svoje okoline, baš kako i dolikuje jednom humoristi i satiričaru.

Predmet njegove satire su osim društva, države, socijalnih problema često bile i osobine koje je prepoznavao kod sebe i svoje porodice. Dogodovštine iz privatnog života ispričane na njemu svojstven način pravo su uživanje za čitanje. Čitajući njegove knjige upoznaćete se sa brojnim stereotipima o jevrejima, amerikancima, evropskim narodima, smejaćete se pričama o odrastanju, vezama, braku i brojnim životnim mudrostima.

AVRAM TU NIŠTA NE MOŽE – Efraim Kišon

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “AVRAM TU NIŠTA NE MOŽE – Efraim Kišon”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
BANER 003c