ATENTATI NA TITA mitovi ili istina – Rajko Rađenović

Br. strana: 496, crno-bele slike
Povez : Mek
Format : 16×24 cm, ćirilica

Cena: 1.500,00 RSD
(Popust: 27 %)
Cena na sajtu:
1.100,00 RSDUšteda: 400,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ATENTATI NA TITA mitovi ili istina – Rajko Rađenović

Misterije i legende o pokušajima fizičkog lišavanja života Josipa Broza Tita traju od vremena kada je potencijalna meta mogla da progovori o nekim aktivnostima u tom pravcu, a nastavile su se skoro četiri decenije posle njegove smrti. Novi pokušaji ataka na mrtvog Tita nastavak su političke likvidacije čoveka koji je sigurno obeležio drugu polovinu 20. veka.

Titov kult nadživeo je državu koja ga je negovala. I kako je vreme od Titove smrti proticalo, tako se verovanje u značaj njegove pojave proporcionalno povećavalo. Na unutrašnjem planu upamćen je kao vođa važnog antifašističkog pokreta u toku Drugog svetskog rata, idejni tvorac stvaranja novog društvenog sistema i revolucionarnih promena u ekonomskom životu siromašne zemlje, koju postepeno uvodi u red srednje razvijenih država.

Za života je postao internacionalni simbol pobede male i potlačene zemlje nad svetskim silnicima i moćnicima, kao što su Hitler i Staljin. Tito je doista bio miljenik ne samo velikih sila, nego i jedan od vođa Pokreta nesvrstanih, koji je okupio većinu čovečanstva.
Tito je zasigurno fenomen 20. veka i jedna od retkih istorijskih ličnosti koje privlače zanimanje novih generacija, jer neumitno se smanjuje broj onih koji su ga zapamtili.

Brojni su mitovi i predanja vezani uz ime osnivača i doživotnog predsednika druge Jugoslavije. Počevši od toga ko je, kada je i gde rođen, koje je škole završio i kakvo je obrazovanje stekao, koliko je žena i dece imao, učešće u građanskom ratu u Španiji ili u likvidacijama rukovodilaca KPJ u Staljinovim čistkama. Mrtvom se vuku rep meri. U tim pisanim i usmenim sagama zaboravlja se činjenica da je on prebrodio mnoge Scile i Haribde, pa i brojne atentate i pokušaje ubistva.

O planiranim, pokušanim i “izvršenim” atentatima na predsednika Tita pisali su mnogobrojni autori u knjigama, novinskim člancima, feljtonima i intervjuima. Pisali su novinari u dnevnim listovima i časopisima, pripadnici službi koji su neposredno učestvovali u planiranju i realizaciji planiranih mera obezbeđenja predsednika Tita, kao i neposredni učesnici u planiranju i pokušajima atentata, pre svega iz redova srpske političke emigracije (vojvoda Momčilo Đujić, pop Stojiljko Kajević, Nikola Kavaja).

U poplavi raznih napisa o atentatima na Josipa Broza Tita, očigledno je da su brojni autori, ali i mnogi drugi, od kojih su neki navodno i učestvovali u planiranju i realizaciji atentata, želeli da se reklamiraju, najčešće na osnovu izvora iz druge ruke ili proizvoljnih ocena koji su plod njihove mašte. Sigurno je da su mnogi od njih izmišljeni.

Knjiga je podeljena na 4 segmenta:

  • Planirani, pokušani i izvršeni atentati na Tita u period izbora za generalnog sekretara KPJ do kraja IIsvetskog rata
  • Sovjetski (planirani, pokušani i izvršeni)atentati na predsednika Tita u periodu posle donošenja Rezolucije IB-a
  • Stranoobaveštajno – emingrantski planirani, pokušani i izvršeni atentati na Tita u period od kraja II svetskog rata do 1980 godine
  • Planirani i ,,pokušani” atentati na predsednika Tita prilikom poseta SAD i Kanadi i nekim zemljama Latinske Amerike
  • Prilog

ATENTATI NA TITA mitovi ili istina – Rajko Rađenović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ATENTATI NA TITA mitovi ili istina – Rajko Rađenović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara