ATENTAT 1934- Milan Bogojević

Br. strana: 237, sa dodatkom crno-belih autentičnih fotografija
Povez : Tvrd
Format : 15×20,5 cm, ćirilica

Sadržaj:

ATENTAT 1934- Milan Bogojević

Mnoge dileme iz Aleksandrove vladavine su i danas otvorene i tema sporenja naknadnih tumačenja i istoričara i publicista. Međutim, atentat izvršen na njega u Marselju, 9. oktobra 1934. godine relativno je ispitan događaj, zahvaljujući i angažovanju istražnih organa tadašnje Kraljevine Jugoslavije.
Ipak ovaj događaj, kao i profesionalno iskustvo, podstakli su autora Milana Bogojevića da se u godini kada se obeležava osam decenija od tog prelomnog događaja za istoriju prve Jugoslavije pozabavi pojedinim aspektima atentata. Ti aspekti su sastavni deo samog atentata na kralja, ali su možda izmakli posebnoj pažnji javnosti.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević nije želeo da umre u krevetu, od starosti. Maštao je da će život okončati boreći se za svoj narod. Tako je i bilo. Vođa, koji je sa srpskim ratnicima preživeo mnoge golgote u Prvom svetskom ratu, nastradao je u Marselju 9. oktobra 1934, tokom diplomatske posete Francuskoj. Ubili su ga zaverenici iz ustaškog pokreta Ante Pavelića.

Ovo, za „Novosti“, kaže Milan Bogojević, autor knjige. Knjiga ATENTAT 1934- Milan Bogojević je svedok  kovanje zavere, političke okolnosti, suđenje saučesnicima atentatora i sećanje svedoka, istoričari i publicisti detaljno su obradili. Sačuvan je i filmski snimak samog događaja i to je prvi autentični video-zapis jednog atentata.

SKRIVENO U ARHIVAMA? Tokom atentata na kralja jedan metak pogodio je ministra Bartua u desnu nadlakticu. Povreda nije bila teška, ali je on od te rane preminuo. U izveštaju je navedeno da su spora vožnja taksijem, zbog gužve i pometnje u gradu, i neadekvatna prva pomoć, bili fatalni po ministra.
– Četrdeset godina kasnije isplivala je zvanična informacija da je Bartu pogođen zrnom drugog kalibra u odnosu na kralja Aleksandra i generala Žorža – navodi Bogojević. – Bartua je najverovatnije pogodilo zalutalo zrno iz policijskog revolvera. Pitanje je zašto je ova informacija skrivana tako dugo, kao i šta se to još skriva u francuskoj arhivi od dokaza. I pored zvaničnih zahteva, francuske vlasti nam nikad nisu dostavile kompletnu dokumentaciju.

Knjige iz iste oblasti:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0