ANTOLOGIJA SAVREMENE JAPANSKE NAUČNO – FANTASTIČNE PRIČE

Br. strana: 335
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, latinica

Cena: 1.100,00 RSD
(Popust: 23 %)
Cena na sajtu:
850,00 RSDUšteda: 250,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ANTOLOGIJA SAVREMENE JAPANSKE NAUČNO – FANTASTIČNE PRIČE

Pred vama je Antologija savremene japanske naučnofantastične priče 14½, u kojoj ćete naći petnaest naslova iz žanra fantastike i naučne fantastike. Kao i ranije, priče su poređane hronološki, po godinama rođenja pisaca, od kojih su neki već dobro poznati majstori žanra širom sveta, dok vam neke predstavljamo po prvi put.

Japanski umetnici, kako u književnosti tako i u oblasti filma i stripa, poznati su širom sveta baš po ovom žanru i ostavljaju dubok trag na svetskoj sceni…
Sadržaj knjige:

 • Predgovor
 • Kobo Abe: „Poplava“
 • Kobo Abe: „Magična kreda“
 • Šinići Hoši: „Hej, izađi napoljeeee!“
 • Šinići Hoši: „Boko-ćan“
 • Sakjo Kamacu: „Izaberi“
 • Rjo Hanmura: „Kartonska kutija“
 • Takaši Išikava: „Put do mora“
 • Jasutaka Cucui: „Žena koja stoji“
 • Jasutaka Cucui: „Svet se naginje“
 • Tako Majamura: „Fnifmum“
 • Tanesi Kono: „Triceraptors“
 • Jasaku Kitano: „Makaze ili klešta, i rupe“
 • Sajuri Ueda: „Ulica tela-plodova“
 • Hideo Furukava: „Spori brod“
 • Satoši Ito (Prodžekt Itoh): „Iz ničega, s ljubavlju“
 • Beleške o piscima

„Fantastika je, kao malo šta drugo, izbrisala granice između naroda neprestanom razmenom ideja, tema i motiva, a spajanjem oblasti koje se čine naizgled nespojivim, ponudila sasvim novu dimenziju poimanja i pružila drugačiji pogled na svet. Upoznavanje sa fantastikom jednog naroda može nam otkriti neke od njegovih najdubljih tajni“.

Antologija 14 ½, koja imenom priziva fiktivni peron „9 ¾“ iz čuvenog serijala knjiga o Hariju Poteru, donosi petnaest priča iz žanra fantastike i naučne fantastike odabranih japanskih autora, među kojima su i širom sveta dobro poznati majstori žanra.

Knjigu otvaraju priče Kobo Abea (1924-1993), najprevođenijeg japanskog pisca fantastike i inventivnog eksperimentaliste koji je pažnju privukao svojim pripovetkama pisanim u kafkijanskom stilu. Tu su i priče slavnog Šinići Hošija (1926-1997), poznatog po detektivskim pričama i SF minijaturama.

Među zastupljenim autorima nalaze se Sakjo Komacu (1931-2011), jedan od najuticajnijih japanskih pisaca naučne fantastike koji je afirmaciju doživeo i kao plodan scenarista, te Jasutaka Cucui (1934), nagrađivani pisac čija se crnohumorna i satirična dela tretiraju kao polazište japanske postmoderne naučne fantastike.

Visoko cenjeni japanski pisac naučne fantastike Tensei Kono (1935-2012) u antologiji 14 ½ zastupljen je pričom „Triceraptors“, koja je uvrštena u čuvenu antologiju „Najbolje svetske naučno-fantastične priče“.

Zatim, tu je i Taku Majamura (1934), autor čija su dela mnogo puta bila korišćena za TV serije i filmove. Ovaj višestruki dobitnik najznačajnijih japanskih nagrada za fantastiku, u svojim se pripovestima često bavi problematičnim odnosima pojedinca i korporacija.

U antologiji se nalazi i priča još jednog miljenika filmske industrije. Rjo Hanmura (1933-2002), nagrađivani je pisac naučnofantastičnih i horor priča i romana, prema čijim delima su snimljeni filmovi G.I. Samuraj i Legenda o herojima. „Kartonska kutija“, priča kojom je zastupljen u antologiji, verovatno je i najpoznatije njegovo delo.

Pored najznačajnijih pisaca i utemeljivača japanske naučne fantastike rođenih tokom tridesetih godina XX veka, u zbirci su predstavljeni i autorski glasovi, predstavnici novog talasa, predvođeni Jasaku Kitanom (1962) proslavljenim piscem naučne fantastike prema čijim delima su urađene brojne anime od kojih je najpoznatija Gospodin Kornjača.

Izuzetnom pričom „Ulica tela-plodova“ domaći čitaoci će se upoznati sa Sajuri Uedom (1964), autorkom desetak romana i više od stotinu kratkih SF priča.

U knjizi je predstavljen i Hideo Furukava (1966), genijalni naslednik Harukija Murakamija koji u svojim proznim ostvarenjima opisuje svakodnevnicu unoseći neočekivane i nesvakidašnje elemente. Njegova dela, često spoj detektivske i SF priče, odlikuju se šokantnim obrtima.

Na kraju, tu je i Satoši Ito (1974-2009), poznat i kao Project Itoh, izuzetno popularani pisac naučne fantastike, esejista i veb-dizajner, čiji roman Harmoni je 2010. godine bio u najužem izboru za nagradu „Filip K. Dik“.

Knjiga sadrži 334 stranice. Predgovor i prevod uradila je Dina Hrecak.

ANTOLOGIJA SAVREMENE JAPANSKE NAUČNO – FANTASTIČNE PRIČE

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ANTOLOGIJA SAVREMENE JAPANSKE NAUČNO – FANTASTIČNE PRIČE”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara