AVANTURE GORDANA PIMA- Edgar Alan Po

Br.strana: 168

Povez: mek

Format: 13x20 cm

 

Cena:  370,00 din

 

Sadržaj:                                                                                                                                                                                Gotovo da ne postoje granične životne okolnosti u kojima se glavni junak Poove znamenite novele Avanture Gordona Pima nije našao. Mladi Gordon, zbog svoje sklonosti ka pustolovinama, otiskuje se kao slepi putnik na prekookeansko putovanje brodom čiji je kapetan otac njegovog druga Avgusta. Gotdon i Avgust postaju svedoci i učesnici niza događaja koji menjaju samoizmaštani pogled na svet sa kakvim su do tada živeli: pobuna na brodu, ubistva, okrutnost urođenika u dalekim prekomorskim krajevima, glad, a naposletku i ljudožderstvo – sve to upisaće u svoje knjige života, dok i njih ne sustigne teška smrt.
Tajanstvo priče protkano je iracionalnim: bela boja upečatljiv je motiv na poslednjim stranicama ove novele, gde se ne pokazuje kao obično svojstvo stvari, nego kao znak koji ima skriven zagonetni smisao. Misticizam poslednje volje Gordona Pima ogleda se u iskazu koji priređivač rukopisa navodi na kraju: „Reč sam zarezao u kamen stene, a osveta moja zapisana je u prašini stene.”

Rođen 1809. u Bostonu, Edgar Po je u svojoj drugoj godini ostao bez oca i majke, nakon čega ga je primila porodica Džona Alana, trgovca duvanom iz Ričmonda. Školovao se u Engleskoj i SAD. Voleo je, za dečačkih dana, da posmatra nebo noću, što je njegova pomajka Fransis Alan uočila i nagovorila svoga muža da Edgaru kupi teleskop. Radio je kao urednik u književnim časopisima. Bio je kockar i nesuđeni vojnik. Doživeo je dve nesrećne ljubavi, sukob sa poočimom i izbacivanje iz usvojeničkog doma. Zbog tako teških udaraca, odao se poroku i patnji alkoholizma. Umro je u Baltimoru, na ulici, 1849. godine u oktobru, mesecu kojeg se celog veka iz nekog razloga pribojavao. Svojim delom, a naročito poemom Gavran, ovaj američki romantičarski pesnik i prozni pisac uticao je na brojne književne stvaraoce, među kojima su najveći Bodler i Malarme. Voleo ga je i Dostojevski. Poema „Gavran” prevedena je na srpski jezik devet puta.

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com