SRPSKE NARODNE BAJKE(manji format)

povez: mek                                               

format: 12cm x17cm

br.strana: 152

 

Cena: 170,00 din

 

Sadržaj:                                                                                                                                                                                                                                  Bajka je najrazvijeniji i najznačajniji oblik srpske narodne proze. To je kraća priča fantastičnog sadržaja. U njima se kako kaže Vuk Stefanović Karadžić, "pripovijedaju kojekakva čudesa, ono što ne može biti"

U knjizi ima 22 nalepše srpske bajke za decu, neke od njih su: Baš čelik, U cara Trojana kozije uši, Biberče, Zlatna jabuka i devet paunica,Čardak ni na nebu ni na zemlji,Sveti Sava I đavo,Ero s onoga sveta,U laži su kratke noge i slične.

U srpskim narodnim bajkama se prikazuju nerealni, nemogući događaji. Pored ljudi, u događanja su upletena natprirodna i čudesna bića: zmajevi, divovi, patuljci, čarobnjaci, veštice, vile, vukodlaci, začarane princeze. Predmeti ili delovi prirode dobijaju u njima neobične osobine. Postoje čarobna vrela, životvorna voda koja ubijenome vraća život, čudesne životinje koje mogu da govore i misle kao ljudi i druga čudesa.Srpske narodne bajke se po fabuli ne vezuju ni za mesto, ni za vreme, i pune su praiskonskih slika. Njih je vekovima ispredala mašta naroda i u njih je utkala živu iskonsku narodnu fantaziju.  

U bajkama se narodna mašta okićena jabukama od zlata i nošena na krilima devojaka bržih od konja, čas vine do čardaka ni na nebu ni na zemlji, čas se spusti sa đavolom u morske dubine. Ona se penje do zmajeva u oblacima, poseče aždaju na jezeru, i kao prelepi mladoženja u zmijinoj košuljici uvuče u nevestinu postelju. U herojskoj fantaziji i mašti srpskog narodnog pevača, Tešana Podrugovića nastao je Međedović.

U bajkama ima fantastičnih pretvaranja. Paunica devojka doleti noću momku u zagrljaj i ljubi s njim do zore, mati se pretvori u kravu. U njima ima i fantastičnih obrta - čobanin postane car, careva kći ovca, petao kukurikne i otkrije lepoticu skrivenu ispod korita.

 

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com