SRPSKE EPSKE I JUNAČKE NARODNE PESME

Format: 11,5x16,5

Strana: 150

Povez: broš

 

Cena: 180,00 din

 

Sadržaj:

Srpski narod, njegovi pevači, guslari, spevali su mnoštvo junačkih epskih pesama. Podvizi junaka iz starih vremena, kad je Srbija bila slobodna i moćna zemlja, kao i podvizi hajduka i uskoka, nadahnjivali su srpski narod tokom turskog ropstva. Bila je to narodna istorija koja se usmeno prenosila, s kolena na koleno, bio je to snažan impuls da se narod održi kroz pripovesti o svojim najboljim predstavnicima.

 Epske pesme su pevane vekovima, a sistematski ih je zapisao Vuk u XIX veku. Sam Vuk je epske pesme podelio u tri celine, u tri epohe srpske istorije, i nazvao ih pesmama najstarijih, srednjih i najnovijih vremena.
Junačke pesme najstarijih vremena obuhvataju istoriju srednjovekovne Srbije od Nemanje do poslednjih despota. Mnoge od ovih pesama plod su samo narodne mašte, pa se ovaj ciklus i naziva neistorijskim. Stvarna epska istorija počinje epohom u kojoj srpska država doživljava vrhunac moći , a zatim i brz raspad. To su pesme o caru Dušanu, Urošu i vlasteli iz njihovog kruga. To su pesme pretkosovskog ciklusa.

 Poseban ciklus pesama čine pesme o Kraljeviću Marku, omiljenom srpskom junaku. Odatle se ulazi u krug pesama o događajima pre, za vreme i posle prelomnog događaja u našoj istoriji – Kosovskog boja. To su pesme kosovskog i pesme pokosovskog ciklusa. Poslednje iz pesama srednjih vremena su pesme hajdučkog i uskočkog ciklusa. U pesme najnovijih vremena spadaju ciklusi pesama o oslobođenju Srbije i o oslobođenju Crne Gore.

Srpske  epske i junačke narodne pesme- sadržaj knjige :

-Predkosovski ciklus

-Kosovski ciklus

-Pesme o Kraljeviću Marku

-Pokosovski ciklus

-Hajdučke i junačke pesme

-Pesme o oslobođenju Srbije i Crne Gore

 

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com