VEČITI MLADOŽENJA- Jakov Ignjatović

Povez: mek

Br.strana: 155

Format: 12x17cm

 

Cena: 190,00 din

 

Sadržaj:   „Večiti mladoženja“ roman je autora Jakova Ignjatovića i izašao je 1878. godine. Priča je to koja nam govori o padovima i usponima jedne srpske porodice koja se bavila trgovinom. Radnja je smeštena u Ugarsku u prvu polovinu 19. veka.

Autor je u romanu prvenstveno hteo istaknuti suprotnosti između dveju generacija, pa je tako opisao očeve kao snažne ljude koji rade i odriču se kako bi stekli bogatstvo i ugled u društvu, dok su sinovi opisani kao totalna suprotnost. Naime, sinovi su neradnici, osobe bez energije i elana, nemaju smisla za posao i rasipaju stečeno bogatstvo.

Šamika je živeo do sedamdesete godine kada je umro. Na spomeniku mu je stajao natpis – „večiti mladoženja“.

Beleška o autoru

Jakov Ignjatović rodio se 1822. godine u Sentandreji, varošici pokrej Pešte. Bio je cenjeni srpski književnik iz doba realizma. U to je vreme Pešta bila snažan kulturni i ekonomski centar Srba u Mađarskoj.

Roditelji su mu umrli kada je bio mali pa ga je na vaspitanje uzeo rođak blizak porodici – Sima Ignjatović. Strogo vaspitanje Sime Ignjatovića zagorčavalo mu je život pa je odlučio da pobegne u vojsku gde je uskoro postao husar.

Kao vojnik završio je pravne nauke i do 1848. godine bavio se advokaturom. Na njegov daljni rad utjecala je jako mađarska revolucija. Iako je imao patrijarhlane poglede na život i bio je konzervativac, stao je na stranu mađarskih revolucionara dok je suprotno od toga, srpska buržoazija bila na strani bečkog dvora. U srpskoj sredini, iz tog je razloga, proglašen izdajnikom. Imao je snažan temperament te je bio tvrdoglav, a iz tih razloga bio je često usamljen. Tako je bilo sve do njegove smrti, umro je u Novom Sadu 1889. godine. Što se tiče njegovog književnog stvaralaštva, tu postoje dva perioda, onaj romantičarski i realistički. U njegovim delima ističe se rodoljublje i srpstvo koje su mu glavna preokupacija.

Njegova najpoznatija dela su: „Čudan svet“, „Vasa Rešpekt“, „Trpen spašen“, „Večiti mladoženja“, „Patnica“, „Stari i novi majstori“.

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com