RIBIZLA,OGROZ I ARONIJA- prof.dr.Evica Mratinović

edicija: poljoprivreda

br.strana: 157, sa kolornim stranicama fotografija vrsta ribizle,ogroza i aronije

povez: mek

format: 14,5x21 cm

 

Cena: 640,00 din

 

Sadržaj:  

Ribizla je veoma rasprostranjeno voće koje se jede sveže, koristi u kulinarstvu za spremanje džemova, pekmeza i soka, a poznato je i po svojim lekovitim svojstvima. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga. Ribizla bolje podnisii teža zemljišta u poređenju sa mnogim drugim voćnim vrstama, mada treba izbegavati područja na kojima se zadržava prevelika vlažnost zemljišta.

Ogrozd je vrsta voća iz roda ribizli (Ribes). To je žbun srednjeg rasta koji počinje da rađa druge godine, a punu rodnost daje u periodu od 5 do 8 godine. U proseku živi oko 15 godina, ali može doživeti i 20. Ogrozd je otporan je na niske temperature. U vreme dubokog zimskog mirovanja izdrži i do -25 °C, a izmrzava na -35 °C. Ipak, ne pogoduju mu nagla zahlađenja u vreme cvetanja jer mogu dovesti do smanjenja roda i do formiranja sitnijih plodova. Osetljiv je i na letnje visoke temperature kada se javljaju ožegotine na lišću. Ogrozd daje dobre proizvodne rezultate ako je uzgojen na težem, ilovasto-peskovitom zemljištu koje je umereno vlažno i hladno i u kojem se ne zadržava voda. Ne podnosi peskovita i jako topla zemljišta. Sadi se u jesen ili, ako je vreme pogodno, zimi, a naročito u proleće. Sade se ožiljeni izdanci ili reznice, stare dve ili tri godine ili jednogodišnje, ako su razvijene. Sade se nešto dublje no što su bili nagrnuti zbog ožiljavanja. Posle sadnje izdanci se orežu na 3-5 okaca. Na jako osunčanim mestima ogrozd se sadi kao međukultura ili se u njegov zasad posadi nekoliko redova voćaka radi sjene. Ogrozd se može uzgajati u obliku žbuna, kordunica ili žive ograde (špalira). Najčešće se gaji u obliku žbuna na razmaku 1,3-1,5 ili 2-3 m.

Aronija lako se gaji i održava. Gaji se slično kao oblačinska višnja ili leska. Naime, ako se gaji na sopstvenom korenu dobija se žbun sličan žbunu leske. Da bi se olakšalo njeno gajenje, omogućila međuredna obrada, rezidba i berba, može se kalemiti na jarebiku (Sorbus aucuparia), koja se u Rusiji naziva „krasnoplodnaja rjabina“, u Ukrajini „gorobina zvičajna“. Podloga za kalemljenje treba da bude stara najmanje tri godine, jer se kalemi na visini od oko 100 do 120 cm, tako da će kalemljena sadnica imati minimum pet godina u vreme sadnje na stalno mesto. Može se kalemiti na razne načine; očenjem, „čipovanjem“, engleskim spajanjem, i ostalim, kao i sve druge vrste voća. Izbor načina kalemljenja zavisi od debljine stabla podloge i plemke. Aronija nakalemljena na jarebiku ima povećan prinos i kvalitet, a podloga ne utiče na ukus. Ove dve vrste biljaka ukrštao je Mičurin i dobio dve nove, sintetičke sorte – „sorbaronije“, Likerna i Desertna Mičurina, još 1905. Međutim, nisu se proširile u praksi.

Zbog sporog rasta kalemova, koji su onda dosta skupi, najčešće se gaji na svom korenu, kao žbun. I ovaj žbun se može oblikovati rezidbom, da se ne dozvoli rast velikog broja stabala, kako bi se olakšalo osunčavanje, normalna fotosinteza svih listova i osigurao dobar prinos. Stabljike stare 5-7 godina se odsecaju, neke na visini od 50 do 70 cm, druge blizu zemlje, kako bi se izazvao rast novih, mladih izdanaka koji imaju povećanu rodnost. Zasadi stari preko 25 godina mogu se „pokositi“ blizu površine i na taj način obaviti „podmlađivanje“. Pojedinačni žbun za desetak godina rasta može da razvije i preko 30 izdanaka koji će svi biti u rodu.

           Iz sadržaja knjige:

               RIBIZLA

-          Proizvodnja ribizle u svetu I u Srbiji

-          Morfologija ribizle ( koren,stadlo,krunica,grane i grančice,list,pupoljak,cvet,plod,seme)

-          Ekologija ribizlee (klima,svetlost,voda,vetar,položaj i nagib terena, zemljište)

-          Fiziologija ribizle

-          Sorte crne, crvene I bele ribizle

-          Podizanje zasada ribizle

-          -Nega zasada ribizle u rodu

-          -Berba i čuvanje I pakovanje plodova ribizle, hranljiva I upotrebna vrednost plodova ribizle

-          Prinos I rentabilnost gajenja ribizle

               OGROZD

-          Proizvodnja ogrozda u svetu I u Srbiji

-          Morfologija ogrozda ( koren,stadlo,krunica,grane i grančice,list,pupoljak,cvet,plod,seme)

-          Ekologija ogrozda (klima,svetlost,voda,vetar,položaj i nagib terena, zemljište)

-          Fiziologija ogrozda

-          Sorte ogrozda

-          Podizanje zasada ogrozda

-          -Nega zasada ogrozda u rodu

-          -Berba i čuvanje I pakovanje plodova ogrozda, hranljiva I upotrebna vrednost plodova ogrozda

-          Prinos I rentabilnost gajenja ogrozda

               ARONIJA

-          Proizvodnja aronije u svetu I u Srbiji

-          Morfologija aronije ( koren,stadlo,krunica,grane i grančice,list,pupoljak,cvet,plod,seme)

-          Ekologija ogrozda (klima,svetlost,voda,vetar,položaj i nagib terena, zemljište)

-          Fiziologija aronije

-          Sorte ogrozda

-          Podizanje zasada aronije

-          -Nega zasada aronije u rodu

-          -Berba i čuvanje I pakovanje plodova aronije, hranljiva I upotrebna vrednost plodova aronije

-          Prinos I rentabilnost gajenja aronije

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com