PRAKTIČNO VOĆARSTVO- dr.Asen Stančević

Edicija: Poljoprivreda kao hobi

Povez: tvrd

Br.strana: 284

Format: 14x21cm

 

Cena: 590,00 din

 

Sadržaj:

Ovom knjigom, čiji su tekstovi napisani iz prakse za praksu, želimo da pružimo našim voćarima, prvenstveno početnicima, osnovna uputstva o uslovima za gajenje voćaka, zatim o razmnožavanju voćaka, tehnici proizvodnje voćnih sadnica, izboru sorti i podloga za gajenje, o sađenju i gajenju voćaka pre početka i u toku rađanja, pa sve do gajenja jagodastog voća, pojedinačno za svaku voćnu vrstu. U ovim poglavljima izneta su najnovija naučna i stručna dostignuća, kao i naša višegodišnja iskustva, te se nadamo da će ova knjiga napisana iz prakse za praksu korisno poslužiti svakom stručnjaku koji posredno ili neposredno radi u voćarskoj proizvodnji.

U voćarskoj proizvodnji u svetu i u nas su stalne promene. Skoro svake decenije menja se ne samo voćni sortiment po vrstama voćaka, nego i sistemi gajenja voćaka. Do pre tri do četiri decenije gajene su voćke na generativnim podlogama, a oblik krune je bio obična ili poboljšana piramida ili kotlasta kruna. Šezdesetih godina ovog veka prešlo se na oblik krune palmete kosih grana (regularna i iregularna), prvenstveno na sejancu, a koju godinu kasnije i na vegetativne podloge, pa potom na sisteme „žive ograde” „njutajm sistem”, „Tomas-Buše sistem”, „lepaž sistem” i „maršan sistem”, a pre jedne decenije na gustu sadnju, tzv. „vitko vreteno” na kržljavijim vegetativnim podlogama. Nastale su promene i u tehnologiji gajenja. Sve ove promene iziskuju i određena znanja koja se prvenstveno stiču iz odrećenih stručnih knjiga, ili na neki drugi način.

Voćarstvo je složena i uz to jako osetljiva poljoprivredna grana, jer obuhvata brojne vrste voćaka, koje su kao dugovečne biljke i vrlo osetljive prema različitim uslovima sredine, života i načinu gajenja. Stoga da bi voćarstvo moglo da pruži ono što je u prirodi voćaka, potrebno je odgovarajuće poznavanje ne samo tehnologije proizvodnje i biološka – privredne karakteristike vrsti, sorti i podloga, već i politiku razvoja voćarstva i kretanje voća po voćnim vrstama na tržištu. Jer, samo ako se u proizvodnji koriste savremene tekovine nauke i prakse može se od voćarske proizvodnje očekivati dobit i pozitivni rezultati. Konkretno, ako se u proizvodnji primenjuje savremena tehnologija, onda se postiže ne samo redovna i obilna rodnost, već i odgovarajući kvalitet voćnih plodova.

       

        Naslovi iz iste oblasti:

 

 

 

 

 

 

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com