SEĆANJE IZ RATA- Zvonimir Vučković

povez: tvrd, prošiveno

br.strana: 480, sa dodatkom fotografija

format: 17x24, ćirilica

 

Cena: 850,00 din

 

Sadržaj:  Memoari jednog od najznačajnijih komandanata Ravnogorskog pokreta, odnosno Jugoslovenske vojske u Otadžbini.
Zvonimir Vučković bio je oficir Jugoslovenske vojske. Od 1941. u pokretu otpora Draže Mihajlovića, po činu kapetan, komadant korpusa. Potkraj rata vojni izaslanik u savezničkoj komandi u Italiji. Do 2004. živeo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova knjiga ima dva dela: Sećanja iz rata i Od otpora do građanskog rata. U formi sećanja, Vučković prikazuje svoj život i svoj ratni put, gotovo iz dana u dan, iz svoje oficirske i ravnogorske, ali pre svega ljudske perspektive. Knjiga predstavlja hroniku rata u blizini Draže Mihajlovića, koji je, uz pripovedača, glavni junak tragičnih zbivanja u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.Njegovo kazivanje nije jednostrano i navijačko. Pominju se mnoga imena, mesta, datumi. Dragoceno i zanimljivo svedočanstvo iskrenog rodoljuba i učesnika.

 Kapetan Zvonimir Vučković (Bijeljina, 1916. danas živi u Kaliforniji), komandovao je Takovskim četničkim odredom, Takovskom brigadom i Prvim ravnogorskim korpusom.
Vuković dolazi na Ravnu Goru 27. juna 1941. godine Krajem septembra zarobljava nemački garnizon u Gornjem Milanovcu, u oktobru brani slobodnu teritoriju od okupatorskih napada, a već u novembru njegov odred stupa u krvavi građanski rat. U zimu 1941/42. godine Vuković čuva generala Dražu Mihailovića od nemačkih potera, potom dve godine suvereno vlada Takovom i Dragačevom.
Proleća 1944. godine Prvi ravnogorski korpus učestvuje u pobedonosnim bitkama protiv nadirućih komunista u Zapadnoj Srbiji, a potom obezbeđuje evakuaciju preko 500 savezničkih pilota sa aerodroma u Pranjanima.
Avgusta meseca 1944. godine general Mihailović šalje Vučkovića na položaj vojnog atašea kod američkih snaga u Italiji. Tako on ostaje jedan od retkih oficira iz najužeg rukovodstva koji će preživeti rat i jedan od najvažnijih svedoka sudbonosnih događaja na našem tlu … Dvodeli Vukčevićevi memoari – ovde u jednoj knjizi – svojim jedinstvenim stilom ulaze u sam vrh srpske memoaristike. U njegovoj priči nema gorčine, nema netrpeljivosti, mržnje, osvetoljubivosti… 

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com