ISTORIJA ČETNIŠTVA- Branko M.Jevtić

Povez: tvrd

br.strana: 368

format: 23x32 , ćirilica

 

 

Pogled u knjigu:

Prelistaj:List 1

Prelistaj:List 2

Prelistaj:List 3

  

Cena: a) 6500,00 din - BESPLATNA DOSTAVA

          

 Sadržaj:

Nakon sloma Kraljevine Jugoslavije, u Srbiji i drugim okupiranim područjima s srpskim stanovništvom nastaju jedinice, koje uzimaju naziv četnici. Osnivaju ih članovi predratnih četničkih udruženja, oficiri poražene vojske kraljevine Jugoslavije, te lokalni seljaci izbegli pred ustaškim progonima.

Najveći od pokreta bio je Ravnogorski pokret, kojem je na čelu bio pukovnik Dragoljub (Draža) Mihailović. Nastao je na području Srbije i u početku sarađivao s partizanima u dizanju ustanka (Užička republika), ali se ubrzo s njima sukobio, pa su do kraja rata ogorčeni neprijatelji.

Za razliku od drugih četničkih vođa, Mihailović je leti 1941. uspeo radio-vezom uspostaviti kontakt sa kraljevskom vladom Jugoslavije koja je boravila u Londonu. General Simović, predsednik izbegličke vlade, u govoru preko londonskog radija 15. novembra 1941. imenovao je Mihailovića komandantom svih jugoslavenskih oružanih snaga u otadzbini. Decembra 1941. vlada ga je unapredila u čin generala, a u januaru 1942, nakon što je Simović smenjen, novi predsednik vlade Slobodan Jovanović imenuje ga ministrom vojske i četnike pod njegovom komandom proglašava Jugoslavenskom vojskom u otadžbini.                                                                                                                                                                                                                                       Ova knjiga-enciklopedija se smatra kao najobimnija istorija Četničkog pokreta i podeljena je na 6 delova:

Prvi deo: Četnička akcija do 1918 godine, nacionalni otpori srpskog naroda kroz vekove, važne borbe, naoružanje i oprema, četnici u balkanskim ratovima, četnički odredi u Prvom svetskom ratu.

Drugi deo: Četnički bataljoni VKJ, Organizacija vojnih jedinica specijalne namene u Kneževini i Kraljevini Srbije, Formiranje četničkih bataljona VKJ, Izbor ljudtsva, Obuka i nastavni planovi, Uniforma i naoružanje, Učešće četničkih bataljona u Apriloskom ratu.

Treći deo: Jugoslovenska vojska u otadžbini, Ustabnak, Ustanak u drugim srpskim krajevima, Razlaz i početak sukoba između partizana i četnika, Promena u formacijskom sastavu JBuO, Vojvode u JVuO, Diverzije, Ravnogorska omladina, JBuO u Beogradu i politička dela, Spasavanje savezničkih pilota, DražaMihajlović i saveznici, Zarobljavanje Draže Mihajlovića

Četvrti deo: Činovi, oznake, uniforme i zastave JVuO ( mrtvačaka glava na četničkim obeležjama, uniforme, činovi, naredba za oznake činova i odlikovanja, oznake pripadnika JBuO, naređenje o brijanju i šišanju, oficirska kokarda predratne jugoslovenske vojske, ratne kokarde JBuO, krst četničkih komandosa, četničke kame pravljenje tokom rata.

Peti deo: Posle rata, Logor Eboli i emigracija.

Šesti deo: Posleratna odlikovanja i priznanja, Vojnički ravnogorski znak, Ratni krst, Ravnogorska spomenica.

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com