PSIHOLOŠKE OSOBINE južnih slovena- Jovan Cvijić

Br.strana: 237

Povez: mek

Format: 13x20 cm

 

 Cena: 390,00 din

 

Sadržaj:                                                                                                                                                                                Čuveno delo pred vama analizuje i uspešno objašnjava zašto smo baš takvi kakvi jesmo. Izuzetno pronicljiv i potkovan posmatrač, čovek koji je uzduž i popreko prepešačio Balkan, Cvijić, iznosi mnogo od onoga što sačinjava kakarter svakog od nas - a da možda, nismo ni svesni tih osobina i sklonosti dok ne pročitamo iz pera velikog naučnika. Osnovni psihički tipovi južnoslovenskog stanovništva, dinarski, panonski, moravsko-vardarski, centralni, istočnobalkanski i drugi, pri čemu se najveći deo naučne građe i zaključaka istraživanja odnosio na Srbe, umnogome su neizmenjeni i do današnjeg dana, pa je stoga aktuelnost ove knjige, i pored velikih naučnih rezultata u toj oblasti koji su u međuvremenu obelodanjeni, ostala i dalje neosporna.

Uobičajena praksa je da se psihološki opis neke osobe daje preko termina temperamenta, karaktera i ličnosti. Ova tri termina se nekada koriste u istom značenju, nekada se temperament i karakter tretiraju samo kao određeni aspekti ličnosti, ali ne postoji jasna podela koja bi ih precizno diferencirala.Većina teoretičara se slaže oko toga da je ličnost jedan od temeljnih pojmova psihologije kao nauke.

Pod ličnošću se najčešče podrazumeva poseban kompleksan, integrisan, konzistentan i trelativno stabilan sklop psiholoških karakteristika individue, koji određuje njeno karakteristično i dosledno ponašanje.  Pod temperamentom se najčešće podrazumeva karakterističan način emocionalnog reagovanja neke osobe. Karakter označava osobeni sklop pretežno socijalnih aspekata u strukturi ličnosti, motivacionih, moralnih ili  konativnih.

Psihičke osobine Južnih Slovena predstavljaju drugi deo poznate Cvijićeve knjige Balkansko poluostrvo – Antropogeografske osobine, čiji je prvi deo objavljen još 1912. godine. Studija Psihičke osobine Južnih Slovena objavljena je pre Cvijićeve smrti samo na francuskom jeziku, kako je izvorno i napisana. Posle Cvijićeve smrti, 1927. godine, knjigu je preveo i priredio za štampu Jovan Erdeljanović, jedan od najsigurnijih nastavljača Cvijićevih antropogeografskih naučnih istraživanja. U knjizi se, iz pouzdane naučne i metodološke perspektive čuvenog srpskog i svetskog geografa i antropologa, razmatraju osnovne psihičke, etničke, duhovne, socijalne i druge osobine stanovnika celog Balkanskog poluostrva a ne samo Južnih Slovena, kojima je s razlogom posvećeno najviše stranica ove izuzetno značajne knjige. Ona je značajna ne samo kao ključno naučno delo jednog geografa, nego i kao delo koje objašnjava genezu i razloge nekih istorijskih i političkih odluka srpske intelektualne i političke elite na početku XX veka koje su dovele do stvaranja zajedničke države Južnih Slovena, a koje su u nekom vidu isto tako bile uzrok njenog raspada krajem XX veka.

   

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com