Istorija BOSNA I HERCEGOVINA- Vladimir Ćorović

Br.strana: 150

Povez: mek

Format: 13x20 cm

 

Cena: 320,00 din

 

Sadržaj:

Vladimir Ćorović, jedno od najvećih imena naše istoriografije, u ovoj knjizi daje istorijski razvoj bosanske države i jaz koji se vremenom stvarao između Srba i Hrvata, jedinih njenih stanovnika kroz vekove. Pa, čujmo ga:
Te su se razlike, izazvane posebno obrazovanjem na zapadu hrvatske a na istoku srpske države, javile prilično rano, i to, naravno, kao političke razlike, - tako da je jedan učen vizantski car H veka, Konstantin Porfirogenit, mogao dosta sigurno povući granicu između njih, koja ih je delila na celom području od Plive do Cetine, idući preko Levanjskog polja.
Posle propasti Bodinove države i pošto je Hrvatska izgubila svoju samostalnost, Bosna, od H!! veka, počinje da živi zasebnim političkim životom. Kao što se u Dubrovniku Srednjega Veka bio razvio posebni dubrovački patriotizam, tako se vremenom razvija i u Bosni bosanski. Uži pokrajinski interesi privlače svu pažnju bosanskih vladara i njihove vlastele. “Dobri Bošnjani” postaju ideal podanika. Kod takvih ljudi, koji paze više svoje i bosanske interese, polagano iščezavaju ili gube potpuno svoju oštrinu ranije političke razlike.

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com